Exerciţiu militar american fără precedent în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugătorul Clasa Arleigh Burke USS Porter a participat la exerciţiile în Marea Neagră Photo by U.S. 6th Fleet Public Affairs
Distrugătorul Clasa Arleigh Burke USS Porter a participat la exerciţiile în Marea Neagră Photo by U.S. 6th Fleet Public Affairs

Forţele americane dislocate în Europa au desfăşura pe 2 august un exerciţiu fără precedent în Marea Neagră la care au participat un distrugător, mai multe avioane pritre care şi patru F-16 Falcon şi o dronă de luptă.

Desfăşurarea de forţe a avut loc în apele internaţionale şi în spaţiul aerian internaţional din şi au urmărit antrenarea militarilor americani în desfăşurarea acţiunilor întrunite în zona Mării Negre.

Potrivit informaţiilor făcute publice de Comandamentul Flotei a 6-a americane, la exerciţiu au participat: distrugătorul Clasa Arleigh Burke USS Porter (DDG 78) care are la bord, între altele rachete de croazieră Tomahawk, o aeronavă de patrulare maritimă P-8A Poseidon din Escadrila de Patrulare VP-47, patru avioane de atac F-16 Falcon din Aripa 31 Aviaţie de luptă dislocată la Baza Aeriană Aviano din Italia, aeronave-cisternă KC-135 Stratotanker din Aripa 100 Realimentare Aeriană de la Baza Aeriană Mildenhall din Anglia şi o dronă MQ-9 Reaper, alocată Bazei Aeriene Miroslawiec din Polonia.

avion

Avion F-16 decolând din Italia pentru misiunea din Marea Neagră (Photo by Tech. Sgt. Rebeccah Woodrow)

Exerciţiul militarilor americani vine după ce fostul comandant al Forţelor terestre ale SUA în Europa, generalul-locotenent (r) Ben Hodges, a declarat că, din cauza unei Rusii tot mai agresive în zona Mării Negre, prezenta NATO în România ar trebui să fie consolidată până la un nivel similar cu ceea ce au aliaţii în statele baltice şi în Polonia.

Şi asta pentru că NATO acordă foarte puţină atenţie ameninţării reprezentate de Rusia la Marea Neagră, zonă pe care Moscova o consideră ca o platformă de lansare spre alte regiuni, se arată în raportul intitulat „Un flanc, o ameninţare, o singură prezenţă: O strategie pentru flancul estic al NATO” al cărui coautor este generalul Ben Hodges. 

România trebuie să fie „centrul de greutate” al strategiei de descurajare regională a NATO şi trebuie întărită cu capacităţi de comandă şi control, cât şi o infrastructură feroviară şi rutieră îmbunătăţită, au afirmat autorii.

Sisteme maritime fără pilot şi sistemele terestre ar putea fi amplasate în România, inclusiv rachete antinavă, drone şi aeronave de atac, şi ar putea fi folosite pentru a consolida capacitatea defensivă NATO în vestul Mării Negre, se mai arată în document. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite