EXCLUSIV Blindatele Piranha 5 ale Armatei Române au trecut testele finale de trageri cu tunul telecomandat. Când vor fi livrate MApN VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alese aleatoriu de către responsabilii Armatei Române dintr-un lot mai mare,  primele blindate 8X8 de tip Piranha 5  au trecut testele finale de trageri în poligonul celor General Dynamics European Land Systems – Mowag din Burglen, Elveţia.

Concret, a fost testată turela UT-30 Mk2 cu tun telecomandat de 30 de mm, care în trecut a creat ceva probleme constructorului american. Tocmai din acest motiv, dar şi din cauza unor probleme de comunicaţii, livrările de blindate Piranha 5 au fost întârziate motiv pentru care constructorul american a şi achitat penalităţi de 8 milioane de euro către MApN. 

Conform unor surse militare, tunul executat trageri statice şi din mişcare, ziua şi noaptea, asupra unor ţinte aflate la distanţe de 1.000, 1.500 şi 2.000 de metri, iar rezultatele au fost pozitive. Drept urmare, cel mai probabil, primele 36 de blindate vor fi predate Armatei Române în luna februarie a anului viitor.

Reamintim că, militarii români vor avea în dotare 227 de transportoare blindate Piranha 5, iar valoare contractului se ridică la circa 900 de milioane de euro.

Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice. 

”Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii etc”, precizeaza MApN înainte de închierea contractului cu partea americană.

Piranha 5 este un blindat de 30 de tone, care poate transporta 3 membri ai echipajului şi 8 soldaţi. Are un motor cu o putere de aproape 600 de cai, o autonomie de peste 500 de km şi o viteză de 100 de km/h. Ca armament, Piranha 5 are o plajă largă de opţiuni de la mitralieră de 12,7 milimetri,  la lansatore de grenade sau rachete antitanc.

Cine le mai are în dotare

Spania şi Danemarca au ales şi ele platforma construită de General Dynamics. În 2017, danezii au comandat peste 300 de Piranha 5. Au plătit pentru un blindat peste 2 milioane de dolari. La rîndul lor, spaniolii au comandat un prim loc de 348 de blindate parte a unui preces de înlocuire a 1.200 de vehicule.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite