Cum au reacţionat politicienii după rezultatele testelor Pisa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş afirmă că elevii români învaţă după o curiculă care „nu are legătură cu viaţa reală”  - FOTO Eduard Enea
Dacian Cioloş afirmă că elevii români învaţă după o curiculă care „nu are legătură cu viaţa reală”  - FOTO Eduard Enea

Mai mulţi politicieni români au reacţionat după ce raportul PISA a arătat ieri că doar 59% dintre elevii români pot înţelege un text de mărime medie şi doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau ştiinţe. Una dintre cele mai acide reacţii a venit de la Dacian Cioloş, care a spus despre ministrul Educaţiei Monica Anisie, că „seninătatea” cu care a transmis rezultatele raportului „ne dă fiori”

Dacian Cioloş a declarat, marţi că rezultatele testelor PISA sunt dezamăgitoare pentru sistemul românesc, însă afirmaţiile ministrului Educaţiei Monica Anisie denotă o „seninătate care ne dă fiori”.

„Seninătatea doamnei ministru ne dă fiori. Sistemul de educaţie din România nu e în stare să formeze tineri capabili să se descurce în situaţii concrete de viaţă, dar ministrul Educaţiei ne spune să stăm liniştiţi, pentru că elevii ştiu. În fapt, este o tragedie: elevii români învaţă după un curriculum care nu are legătură cu viaţa reală. Dincolo de resurse, de finanţarea învăţământului, de baza materială precară, de numărul de copii dintr-o clasă, rezultatele de la Testele PISA ţin de modul în care profesorii reuşesc să-i facă pe elevi să creadă că sunt capabili să rezolve probleme din viaţa reală”, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook, despre reacţia minsitrului Educaţiei, Monica Anisie, faţă de rezultatele testelor PISA. 

În privinţa rezultatelor la testele PISA din 2018, Dacian Cioloş subliniază că acestea sunt dezamăgitoare

„Aproape 50% dintre ei nu sunt capabili să îşi folosească cunoştinţele învăţate la şcoală în viaţa de zi cu zi. De exemplu, elevii au fost puşi să compare distanţa totală pe două rute alternative sau să convertească preţurile într-o monedă diferită. La asemenea teste, România are, în 2018, rezultate chiar mai slabe decât în 2012 sau în 2015. Comentând situaţia, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, ne spune că nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm. Că evaluarea de la Testele PISA nu pune accent pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”, a adăugat liderul PLUS.

Vicepremierul Raluca Turcan le cere partidelor să susţină proiectul „România Educată“, demarat de preşedintele Klaus Iohannis. „Am avut 10 miniştri ai educaţiei în 5 ani, 64 de ordonanţe generate de urgenţe, fără a evalua efectele şi fără a gândi ce se întâmpla în timp“, arată Turcan.


„Rezultatele PISA arată cel mai clar nevoia de a pune în practică proiectul ROMÂNIA EDUCATĂ. Solicit tuturor partidelor care declară că educaţia este pe primul loc, în special USR, dar şi parlamentarilor altor formaţiuni politice, să susţină Proiectul Preşedintelui Klaus Iohannis – ROMÂNIA EDUCATĂ!

Dacă nu vom implementa cât mai repede Proiectul ROMÂNIA EDUCATĂ, rezultatele se pot chiar înrăutăţi la următoarea evaluare! Avem obligaţia să asigurăm fiecărui copil şansa la o educaţie de calitate în România!

Am ajuns în această situaţie fix pentru ca s-au făcut schimbări după ureche, heirupiste, generate doar în contextul unor rezultate dramatice la evaluări. Avem obligaţia să nu acţionăm ca PSD care se raportează la educaţie doar electoral. Am avut 10 miniştri ai educaţiei în 5 ani, 64 de ordonanţe generate de urgenţe, fără a evalua efectele şi fără a gândi ce se întâmpla în timp“, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite