După rapoartele GRECO, Iohannis iese la atac şi cere Guvernului desfiinţarea Secţiei Speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis a cerut guvernului un proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale
Iohannis a cerut guvernului un proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat ieri un nou atac la adresa Guvernului PSD-ALDE şeful statului cerând corectarea părţilor controversate din Legile justiţiei şi Codurilor penale, dar şi desfiinţarea Secţiei Speciale. Lia Savonea, şefa CSM, a făcut apel la o abordare echilibrată, susţinând că raportul GRECO conţine „erori factuale evidente”.

„Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la organismul anticorupţie al Consiliului Europei: GRECO. Concluziile celor 2 rapoarte arată încă o dată multiplele prejudicii aduse de guvernul PSD-ALDE în ultimii doi ani prin modificarea Legilor justiţiei şi a Codurilor penale. (...) În vreme ce toate organismele europene semnalează constant Guvernului României că aşa-zisa reformă din domeniul justiţiei merge într-o direcţie greşită, PSD-ALDE ignoră toate aceste avertismente care arată că direcţia în care vor ei să îndrepte România este una greşită. Toată lumea a înţeles că această secţie e o anomalie, nu trebuie să existe, Guvernul să vină urgent cu o iniţiativă legislativă care să corecteze această anomalie. Nu prin OUG, ci prin lege”, a spus preşedintele Iohannis.

În replică, PSD a anunţat că nu va mai iniţia nicio modificare a Legilor justiţiei până când magistraţii nu vor ajunge la un consens unanim. „Raportul GRECO conţine concluzii şi recomandări care au generat şi generează în continuare dispute aprinse în interiorul sistemului judiciar din România. Magistraţii înşişi critică Raportul şi reclamă erori majore în aprecieri. (...) Poziţia PSD este cât se poate de clară: nu va mai pune în discuţie nicio modificare a legilor justiţiei şi nu se va mai implica în astfel de controverse până când nu se va ajunge la un consens general în rândul asociaţiilor reprezentative ale magistraţilor din România”, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

Lia Savonea: CSM va analiza sub toate aspectele

Preşedintele CSM Lia Savonea a precizat că instituţia va analiza raportul GRECO, sub toate aspectele, inclusiv cel al „erorilor factuale evidente” şi face un apel la o abordare echilibrată a situaţiei. 

„Pe fondul amplificării dezbaterilor publice şi multiplicării mesajelor, inclusiv imperative, lansate după publicarea Raportului GRECO, referitoare la instituţii din cadrul Autorităţii Judecătoreşti, în calitate de Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii înţeleg să fac un apel la o abordare echilibrată, calmă şi obiectivă a situaţiei, cu argumente legale şi de natură tehnică. Organizarea judiciară şi buna funcţionare a sistemului de justiţie implică, cu necesitate, o analiză complexă în cadrul instituţional bine determinat de lege, abstras de orice context cu potenţial politic şi de orice interpretare trunchiată ori neadevărată a realităţii”, subliniază Lia Savonea, printr-un comunicat de presă.

Şefa CSM reiterează nevoia unei dezbateri „şi nu doar de suprafaţă”, iar „Consiliul (...) va analiza prezentul raport GRECO sub toate aspectele, inclusiv al celor ce conţin erori factuale evidente”.

„Problemele reale din justiţie şi care merită, cu adevărat, o dezbatere serioasă par marginalizate, în detrimentul cetăţenilor ca beneficiari ai actului de justiţie”, mai spune Lia Savonea.

Asociaţiile magistraţilor cer respectarea recomandărilor GRECO

La rândul lor, oficiali ai Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România au transmis că „lipsa oricărei reacţii de conformare la recomandările GRECO din partea puterii legislative sau a puterii executive, precum şi atitudinile unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, în frunte cu preşedintele său, de respingere a unor critici ale organismelor internaţionale sunt inacceptabile într-un stat de drept”. Potrivit judecătorilor, aceste rapoarte de evaluare „trebuie privite ca fiind rezultatul unei analize obiective, realizate de un observator extern şi neutru, concluziile lor trebuie apreciate la nivelul unui înalt standard de profesionalism şi respectate întocmai de statele membre, în cadrul cooperării loiale şi al evaluării reciproce dintre acestea”.

La rândul ei, Asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” a transmis că, în ceea ce priveşte Secţia Specială, în rapoartele publicate marţi, GRECO „reaminteşte că a evaluat crearea secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie ca una dintre cele mai controversate modificări; a fost văzută ca o anomalie a cadrului instituţional existent, care ar putea conduce la conflicte de competenţă şi ar putea fi folosită necorespunzător şi supusă unei ingerinţe nejustificate în procesul de justiţie penală”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite