Dosarul sustragerii protocolului secret publicat de Vâlcov. Parchetul General face verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, vineri, întrebat de informaţiile potrivit cărora protocolul publicat de Darius Vâlcov ar fi plecat din seiful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, că Parchetul General face verificări la această instituţie. Adina Florea, procurorul de la Parchetul Constanţa, nominalizat de ministrul Justiţiei pentru şefia DNA a negat orice legătură cu Darius Vâlcov.

"Vă pot confirma doar că există o verificare în curs la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa", a declarat, potrivit Mediafax, Augustin Lazăr, întrebat de informaţia potrivit căreia protocolul publicat de Darius Vâlcov, care a dus la deschiderea unui dosar penal, ar fi plecat din seiful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Adina Florea, nominalizarea ministrului Justiţiei la şefia DNA, vine chiar de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Înainte de această funcţie, Adina Florea a ocupat şi scaunul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, dar şi pe cel de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Adina Florea a afirmat că nu ştie de demersul anunţat de Augustin Lazăr. În plus aceasta a menţionat că nu-l cunoaşte pe Darius Vâlcov sau pe cineva din anturajul acestuia.

„Cum să am asemenea idee. Am citit şi eu pe Capital, pe Realitatea. De unde să ştiu eu despre chestiunile astea? În parchetul ăsta nu sunt numai eu, iar eu am fost în concediu. Eu sunt în concediu de pe data de 13 august. Nu-l cunosc pe Darius Vâlcov sau pe cineva din imediata lui proximitate. Habar n-am. Singurele informaţii pe care le am despre omul ăsta sunt cele din media.”, a spus Adina Florea, care a acuzat că speculaţiile în media au apărut imediat după propunerea sa la şefia DNA.

Procurorii de la Parchetul General s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal după ce consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a publicat protocolul secret semnat între Parchetul General şi SRI. Prevederile articolului 305 din Codul Penal arată: „(1) Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în art. 303 alin. (1) şi art. 304, dacă au fost săvârşite din culpă”.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a precizat că SRI şi Parchetul General au denunţat documentul şi că el se afla în procedura de desecretizare. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat, într-o postare pe Facebook, ca Inspecţia Judiciară ”să pornească o anchetă la Parchetul General”, iar Comisia parlamentară de control al SRI ”să demareze de urgenţă o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârşite de SRI”.

Parchetul General a precizat într-un comunicat că primul protocol pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este nesecret şi a fost publicat pe site-ul ministerului iar al doilea este clasificat secret de stat, se referă la cooperarea privind infracţiunile contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului Român de Informaţii. Acest al doilea protocol şi-ar fi încetat efectele la data de 13 martie 2017.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite