DNA: Fost reprezentat al unei firme, trimis în judecată după ce a ajutat, cu acte false, două asocieri să obţină fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Un fost reprezentant al unei firme a fost trimis în judecată de DNA după ce ar fi oferit documente false şi inexacte unor asocieri de firme pentru ca acestea să obţină două contracte cu fonduri europene pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme din Orăştie şi Deva. În schimb, el ar fi primit de la cele două asocieri suma totală de 747.000 de lei.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a unei persoane fizice, la data faptei reprezentant al unei societăţi comerciale cu sediul în Spania, pentru participaţie improprie, sub forma complicităţii, la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, săvârşită în formă continuată. 

În rechizitoriul DNA se arată că, în cursul anului 2014, între Consiliul Judeţean Hunedoara, în calitate de beneficiar, şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu, a fost încheiat un contract finanţat din fonduri europene nerambursabile ce avea ca obiect proiectul ”Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoara”. 

În cadrul acestui proiect Consiliul Judeţean Hunedoara a desfăşurat simultan procedura de achiziţie pentru ambele loturi ale proiectului: lotul 1 – Închiderea depozitului urban neconform Orăştie şi lotul 2 – Închiderea depozitului urban neconform Deva (gropile de gunoi neconforme).

"Întrucât cele două asocieri de firme înscrise la licitaţii nu îndeplineau condiţiile minime de calificare referitoare la experienţa similară şi capacitatea profesională, acestea au apelat la ajutorul unui terţ susţinător, în persoana societăţii reprezentată de inculpat. În acest context, inculpatul, în calitatea menţionată mai sus, ar fi remis reprezentanţilor celor două asocieri mai multe documente false şi inexacte (procuri, angajamente, diplome de studii, cv-uri, etc.) ajutând astfel la îndeplinirea condiţiilor pentru câştigarea licitaţiilor. Ulterior, reprezentanţii celor două asocieri, fără să cunoască caracterul acelor înscrisuri, le-au depus la autoritatea contractantă Consiliul Judeţean Hunedoara", arată DNA. 

Ca urmare, cele două asocieri au primit contractele şi au obţinut suma totală dee 20.624.257 lei, reprezentând fonduri nerambursabile. 

"Pentru “susţinerea” menţionată mai sus inculpatul ar fi primit de la cele două asocieri, conform contractelor încheiate anterior, suma totală de 747.032 lei", precizează DNA. 

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatului. 

Ministerul Fondurilor Europene şi Consiliul Judeţean Hunedoara s-au constituit părţi civile în procesul penal. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite