Divizia Multinaţională de Sud-Est a NATO a fost deschisă la Bucureşti. Cum va funcţiona centrul care va monitoriza flancul estic al Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comandamentul NATO din Bucureşti trebuie să devină operaţional până în 2018
Comandamentul NATO din Bucureşti trebuie să devină operaţional până în 2018

Divizia Multinaţională de Sud-Est a NATO a fost deschisă, luni, la Bucureşti, urmând ca de aici, peste 280 de militari din ţările membre ale Alianţei să coordoneze eventualele situaţii de criză şi mişcări ale soldaţilor din ţările membre NATO. Acesta este al doilea centru militar de acest gen înfiinţat pe flancul sud-estic al Alianţei.

„(Aici - n.r.) Îşi vor desfăşura activitatea peste 280 de militari, dintre care 75 din ţările membre NATO”, a spus Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, la deschiderea Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a NATO din Bucureşti.

Duşa a mai precizat că la acest Centru urmează să fie adusă aparatură capabilă să monitorizeze întreg flancul estic al Europei, urmând să devină operaţional în cinci luni. 

În centru vor activa 42 de militari, dintre care 27 vor fi români, iar restul de 15 posturi vor fi ocupate de militari ai aliaţilor din NATO. SUA, Turcia, Portugalia, Polonia, Ungaria, Grecia, Marea Britanie, Spania, Germania, Bulgaria şi Albania şi-au desemnat deja ofiţerii care vor fi detaşaţi la centrul din Bucureşti. Comandamentul NATO din Bucureşti trebuie să devină operaţional până în 2018. 

„Toate lucrările de operaţionalizare vor costa 60 de milioane de euro. Desigur, o parte din bani îi vom recupera din fondurile comune NATO”, a mai spus Duşa.

România va avea un rol important pe harta apărării flancului de sud-est al Alianţei Nord-Atlantice. Militari din nouă ţări membre, printre care Statele Unite şi Marea Britanie, vor coordona din acest centru eventuale mişcări de trupe din România şi Bulgaria.

Cine va conduce Divizia Multinaţională de Sud-Est a NATO

Divizia Multinaţională de Sud - Est a NATO va fi condusă de generalul de brigadă Ovidiu-Liviu Uifăleanu, care la 45 de ani a fost înaintat în gradul de general de brigadă, fiind un veteran al misiunilor internaţionale în Bosnia şi Afganistan.

Între 2006 – 2009 colonelul Ovidiu Uifălean a fost comandant al Batalionului 812 Infanterie „Şoimii Carpaţilor”, cu care a participat la misiunea ISAF din Afganistan în anul 2007, potrivit publicaţiei Gazeta de Bistriţa.

„A absolvit Liceul Militar «Mihai Viteazul», după care a urmat Şcoala militară de ofiţeri activi de tancuri şi auto «Mihai Viteazul» Piteşti, Academia de Înalte Studii Militare şi cursul postuniversitar de operaţii în sprijinul păcii. Pe lângă studiile efectuate în ţară a absolvit cursul de politică şi concepte NATO în Germania, cursul privind legislaţia conflictelor armate în Turcia şi colegiul de război al trupelor de uscat din SUA. Legat de războiul antiterorist din Afganistan, majoritatea pierderilor în vieţi omeneşti pe care le-a suferit coaliţia condusă de SUA, s-au datorat folosirii de către luptătorii talibani, a I.E.D, în terminologia NATO, «Exploziv Improvizat»", spun jurnaliştii de la Gazeta de Bistriţa.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cine este veteranul român care va conduce Divizia NATO din ţara noastră

Noul comandant al Diviziei Multinaţionale de Sud-Est este Ovidiu-Liviu Uifăleanu, care la 45 de ani a fost înaintat în gradul de general de brigadă, fiind un veteran al misiunilor internaţionale în Bosnia şi Afganistan.

Peste 4.800 de militari din Forţele NATO aeropurtate se antrenează în patru ţări din Europa, inclusiv în România

Peste 4.800 de militari din Forţele NATO aeropurtate se antrenează, în această perioadă, în patru ţări din Europa, inclusiv România, în cadrul exerciţiului multinaţional Swift Response 15. În ţara noastră, exerciţiul se desfăşoară în Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite