Diferenţe uriaşe de preţ la poliţele RCA. Tarife şi de zece ori mai mari pentru aceeaşi maşină şi aceeaşi asigurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transportatorii urmăresc cu atenţie piaţa RCA FOTO enlightenm
Transportatorii urmăresc cu atenţie piaţa RCA FOTO enlightenm

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) reclamă că sunt discrepanţe imense în modul în care sunt calculate preţurile RCA-urilor şi se întreabă de ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu intervine în acest caz.

„Recomandăm ANPC să meargă până la capăt şi să ne spună de ce în anul 2019 au fost înregistrate 23.609 de petiţii pentru produsul RCA, în timp ce piaţa RCA din Germania (de peste 8 ori mai mare decât cea din România) a înregistrat doar 360  de reclamaţii. Şi să verifice de ce astăzi, aceeaşi poliţă RCA poate costa între 268 de lei şi 2.975 de lei, în funcţie de firma de asigurări, în condiţiile în care dauna medie şi frecvenţa daunei sunt sensibil egale, la toate firmele de asigurări.” arată COTAR într-un comunicat. 

Imagine indisponibilă

Reamintim că, transportatorii din COTAR au comunicat, cu ceva timp în urmă, că asigurătorii doresc liberalizarea preţului RCA, astfel încât poliţa să se scumpească „după pofta asiguratorului”, iar despăgubirile să scadă. Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România susţine că poliţele RCA au acoperit, acoperă şi vor acoperi în continuare 100% pagubele rezultate în accidentele auto.

400 de euro, preţul mediu al RCA

COTAR afirma că multinaţionalele din asigurări care operează în România lansează propuneri care, dacă vor fi adoptate de Parlamentul României, vor crea o gaură de sute de milioane de euro la bugetul de stat şi o pagubă de peste 500 de milioane de euro industriei auto din România.

„Pe de o parte, asiguratorii solicită liberalizarea preţul RCA, astfel încât preţul RCA să poată creşte după pofta asiguratorului, fără niciun fel de regulă şi fără ca veşnic neputincioasa Autoritate de Supraveghere Financiară să mai poată schiţa vreun gest împotriva valului de creştere a tarifului RCA care va urma treptat, în următorii 5 ani. Este foarte probabil ca în cazul adoptării de către Parlamentul României a propunerilor UNSAR, preţul mediu al poliţei RCA să ajungă în următorii ani la nivelul preţului din ţările vest europene, respectiv, la aproximativ 400 de euro/RCA”, mai susţineau transportatorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite