Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va realiza o nouă rundă de testări ale Sistemului RO-ALERT

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va realiza o nouă rundă de testări ale Sistemului RO-ALERT

În perioada următoare, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), va realiza o nouă rundă de testări ale Sistemului RO-ALERT. Activitatea are scopul de a examina funcţionarea sistemului prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concret, „telefoanele configurate pentru recepţia mesajelor RO-ALERT şi care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepţiona următorul mesaj: TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecţie, se arată într-un comunicat de presă. 

Modurile de afişare şi sunetele de avertizare sunt diferite în funcţie de modelele telefoanelor mobile. Pentru a primi mesajele transmise de IGSU si structurile sale teritoriale, recomandăm cetăţenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare. 

„Informaţiile privind configurarea telefoanelor, în funcţie de model şi de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziţia publicului pe portalul www.ro-alert.ro şi pe site-urile operatorilor publici de reţele de comunicaţii mobile. Asigurăm opinia publică asupra necesităţii şi utilităţii derulării acestor activităţi de testare a sistemului”, au mai transmit autorităţile. 

Pentru ce este util RO-ALERT

Din momentul operaţionalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) şi până în prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populaţiei, în situaţii reale. 

Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundaţii sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezenţa unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urşi), toate aceste situaţii au impus avertizarea cetăţenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populaţia a fost informată de existenţa pericolului imediat şi a putut adopta măsurile de autoprotecţie.

Ce este Sistemul RO-ALERT?

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.
Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziţie o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele  reţelelor de comunicaţii mobile ale furnizorilor de servicii de comunicaţii mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile şi configurate corespunzător care se află în acele zone.

Când se transmit mesaje RO-ALERT?

Mesajele sunt difuzate doar în situaţii majore de urgenţă, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

Ce tipuri de telefoane recepţionează mesajele RO-ALERT?

Mesajele RO-ALERT pot fi recepţionate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveţi servicii de tip abonament sau prepay şi nu se percep costuri sau taxe pentru recepţionarea mesajelor RO-ALERT. În situaţia în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveţi telefoane de tip smartphone pentru a recepţiona mesajele de tip RO-ALERT.

Informaţii referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secţiunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările