Curtea de Apel Bucureşti a respins sesizarea privind legalitatea completelor de 3 de la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tragere la sorţi complete judecată - ÎCCJ / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 9 nov 2018
Tragere la sorţi complete judecată - ÎCCJ / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 9 nov 2018

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au respins, joi, cererea de suspendare a hotărârii în urma căreia s-au format completele de 3 judecători de la Curtea Supremă, ca neîntemeiată.

„Respinge cererea de suspendare ca neintemeiată”, se arată în decizia CAB.

Este vorba despre o sesizare facută de omul de afaceri Georgică Giurgiucanu, judecat alături de Radu Mazare si condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, prin care a contestat hotărârea Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 80 din data de 12 decembrie 2017, prin care au fost constituite completele de trei judecători pentru anul 2018.

Ingrid Mocanu, avocata lui Giurgiucanu, susţine că recenta decizie a CCR în această materie arată că dreptul la un proces echitabil înseamnă şi ca un complet de judecată să fie constituit „imparţial, independent şi prin tragere la sorţi, adică în mod aleatoriu”. „Hotărârea pe care s-a bazat constituirea acestui complet este una care, pe de o parte, nu am văzut-o şi care, pe de altă parte, din punctul nostru de vedere, nu există, întrucât nu a fost publicată nicăieri, astfel încât ea nu poate produce efecte juridice”, a declarat avocata.

Curtea Supremă a explicat că  potrivit art. 52 din Legea nr. 304/2004 colegiile de conducere stabilesc compunerea completelor de judecată la începutul anului, neexistând „niciun temei pentru care completurile colegiale de la nivelul instanţei supreme, cu excepţia completurilor de 5 judecători, ar trebui constituite printr-o altă procedură decât cea legală, aplicabilă tuturor completurilor colegiale din ţară”. În plus, magistraţii au arătat că hotărârea cu privire la formarea acestor complete a fost publicată pe ordinea de zi soluţionată din data de 12 decembrie 2017. „Instanţa supremă înţelege demersurile părţilor din dosare de a-şi formula apărări şi susţineri, dar aceste demersuri trebuie exercitate cu bună credinţă, în condiţiile în care orice afirmaţie poate fi verificată prin confruntarea cu documentele existente”, se arată în comunicatul Curţii Supreme.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, saptămâna trecută, că decizia CCR privind componenţa completelor de judecată a vizat exclusiv completele de 5 judecători ale ICCJ, şi nu pe cele de 3 magistraţi ale instanţei supreme sau pe cele ale altor instanţe. Cristina Tarcea, şefa Curţii Supreme, remarca joi, la tragerea la sorţi a completelor de 5, că „mai mult sau mai puţin discret, a început un asalt şi asupra completurilor de trei judecători de la Înalta Curte”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite