Cum vor fi partajate datele pacienţilor pentru îmbunătăţirea diagnosticelor: Bază de date din domeniul sănătăţii comună pentru toate ţările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Comisia Europeană a anunţat că doreşte reducerea numărului analizelor medicale inutile pe care cetăţenii le fac şi crearea unei baze de date europene comună pentru documentele medicale, la care pacienţii, dar şi medicii să aibă acces online gratuit pentru îmbunătăţirea diagnosticelor.

Statele membre ale Uniunii Europene ar putea fi obligate în curând să se asigure că dosarele de sănătate ale pacienţilor, reţetele electronice, imaginile medicale şi rapoartele de imagistică medicală, rezultatele de laborator şi biletele de externare sunt eliberate şi acceptate în format european comun.

Asta pentru că membrii Comisiei Europene doresc să faciliteze accesul la datele de sănătate până în 2025 pentru pacienţi, medici, autorităţi de reglementare şi cercetători, în încercarea de a îmbunătăţi diagnosticele, de a reduce costurile inutile determinate de duplicarea analizelor medicale şi de a stimula cercetarea în medicină.

Propunerea, care necesită aprobarea guvernelor şi a parlamentarilor UE, subliniază planurile Executivului UE de a crea un spaţiu european de date despre sănătate, despre care Bruxelles-ul estimează că ar duce la economii mari şi câştiguri economice de peste 10 miliarde de euro (10,51 miliarde de dolari) în 10 ani. „Partajarea datelor va salva vieţi”, a spus comisarul UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides, subliniind că accesul mai uşor la datele de sănătate ar ajuta foarte mult pacienţii prin îmbunătăţirea diagnosticelor. 

„La nivel european există în prezent mai multe abordări referitoare la această practică, motiv pentru care Comisia Europeană simte, într-un fel sau altul, să aşeze în aceeaşi zonă aceste reglementări”, este de părere medicul de familie Gindrovel Dumitra.

Cât de important este proiectul pentru România

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, spune că proiectul ar ajuta sistemul de sănătate românesc care nu are integrate toate aceste date despre pacienţi. El subliniază că oamenii trebuie să poată să-şi vizualizeze datele de sănătate şi să le actualizeze pentru a nu mai repeta anumite analize.

„Avem pacienţi care în 3 luni de zile au făcut 6 RMN-uri şi multe alte cearşafuri de analize. Ştim bine că acestea nu sunt decontate decât dacă pacienţii sunt puşi pe liste de aşteptare, astfel că ei cheltuiesc sume mari de bani”, spune Vasile Barbu. Acesta a completat că pacienţii „aleargă de la un medic la altul cu plicuri cu imagistică, cu dosare şi hârtii pline de rezultate ale analizelor” şi că de foarte multe ori acestea se pierd. De asemenea, multe dintre ele nu sunt relevante şi procesul trebuie reluat.

În plus, el precizează că în România nici medicii nu au acces la un istoric de analize plătite de pacienţii lor.

Se face abuz de analize medicale

La rândul ei, medicul Sandra Alexiu spune că în România se face exces de analize de laborator din cauza cererii mari a pacienţilor. „Din păcate, acest lucru are o consecinţă neplăcută, deoarece plafoanele se termină foarte repede”, atrage aceasta atenţia.

Medicul subliniază şi că finanţarea este foarte mică în sistemul de sănătate românesc şi că analizele puse la dispoziţie de Casa de Asigurări de Sănătate nu sunt optimizate conform fiecărei patologii, astfel că se ajunge la un exces.

Avantaje în tratarea pacienţilor în străinătate

Vasile Barbu consideră că iniţiativa Uniunii Europene oferă un avantaj pacienţilor care vor să se trateze în statele membre, deoarece prin dosarul comun de sănătate orice specialist şi orice instituţie medicală poate vizualiza datele medicale şi se poate uşura pronunţarea diagnosticului şi chiar tratarea bolnavului. El vede dosarul electronic ca „o oglindă a analizelor medicale” şi arată că prin acesta s-ar putea urmări istoricul unor anumite boli şi evoluţia pe care a avut-o.

Totuşi, expertul crede că ar putea exista riscul ca oamenii să fie speriaţi legat de securitatea datelor lor în cazul în care nu ar înţelege cum sunt acestea păstrate.

„Accesul mai uşor la dosarele medicale pentru profesionişti ar putea duce la câştiguri economice de 5,4 miliarde de euro într-un deceniu, datorită cercetării mai eficiente şi a medicamentelor mai ieftine.” a 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite