Cum sărbătoresc românii Unirea Principatelor Române, judeţ cu judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În toate reşedinţele de judeţ, administraţiile locale au organizat evenimente de aniversare a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române. FOTO Adevărul
În toate reşedinţele de judeţ, administraţiile locale au organizat evenimente de aniversare a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române. FOTO Adevărul

Astăzi se împlinesc 154 de ani de când Alexandru Ioan Cuza a fost ales conducătorul Ţării Româneşti şi al Moldovei, reunind cele două teritorii sub cupola Principatelor Unite. Evenimentul este considerat unul dintre cele mai importante momente din istoria României moderne, deoarece visul unei Românii Mari, unite, începuse să se coaguleze.

Procesul a început în 1848, odată cu înfiinţarea uniunii vamale între cele două regiuni, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza şi a lui Gheorghe Bibescu. 

După sfârşitul Războiului din Crimeea, Ţara Românească şi Moldova funcţionau sub aceeaşi autoritate militară  care impunea şi primul document comun de guvernare, denumit la acea vreme, Regulamentul Organic. Votul popular cerea într-o singură voce unirea ambelor ţări, datorită adunărilor Ad-hoc din 1857, iar Convenţia de la Paris din 1858, o înţelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două ţări, cu guverne diferite şi cu unele instituţii commune au fost premisele care au stat la baza întemeierii Principatelor Unite.

Pentru celebrarea acestui moment istoric, administraţiile locale din toate judeţele organizează astăzi, 24 ianuarie, o serie de manifestări care să marcheze importanţa Unirii Principatelor Române.

Oficialităţi şi fasole cu cârnaţi, la Iaşi

Astfel, Municipalitatea din Iaşi şi-a propus marcarea acestui eveniment istoric cu mare fast, în cadrul unui maraton de manifestări socio-culturale. Premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea au confirmat deja prezenţa la Iaşi, alături de 12 miniştri din Cabinetul Ponta. Pe lângă parada militară şi concertele de muzică populară, administraţia locală a anunţat că va împărţi şi 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi.

Expoziţii de artă şi hore, în Capitală

În Bucureşti se vor organiza o serie de evenimente care vor celebra această zi prin expoziţii de artă sau tradiţionalele hore în centrul Capitalei. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne vor organiza în Capitală trei evenimente. Primul va avea loc la Muzeul Naţional de Istorie al României şi va începe la ora 13.00 cu un simpozion legat de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Voluntarii alianţei organizaţiilor non-guvernamentale Platforma Civică din Bucureşti vor organiza o  horă a unităţii la monumentul Kilometrul 0 din faţa Bisericii Sfântul Gheorghe Nou, pentru a reaminti celor care se vor afla în zonă semnificaţia Unirii din 1859.

Manifestări în toată ţara

Autorităţile vasluiene au pregătit o serie de concerte şi alte evenimente care vor avea loc pe scena amplasată în faţa Casei de Cultură. Printre cei care vor urca pe scenă se numără  interpretă de muzică populară, Maria Dragomiroiu, Fanfara de la Valea Mare. Orchestra „Rapsodia Vasluiului“ şi invitaţii săi vor susţine un concert de muzică populară, seara încheindu-se cu recitalurile interpreţilor Ştefan Pintilie, Petrică Mâţu Stoian şi Maria Dragomiroiu.

Clujul va sărbători împlinirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Românei cu flori, folclor şi artificii. La ora 1.00, în faţa statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza vor fi depuse coroane de flori, urmând ca, între orele 18.00 şi 19.50 să aibă loc o serie de concerte susţinte de ansamblurile „Doina“, „Crăişorul“, „Mărţişorul“ şi de interpreţii Marius Ciprian Pop, Dinu Iancu Sălăjanu şi taragotistul Dumitru Fărcaş, iar de la ora 20.00, în Piaţa Avram Iancu, va avea loc un spectacol cu focuri de artificii.

La Timişoara, evenimentele încep de dimineaţă, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din faţa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş şi se încheie seara, cu un spectacol de muzică populară la sala "Capitol" a Filarmonicii. La ora 10.00, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza  vor fi depuse coroane de flori şi se va oficia o slujbă de pomenire, după care va urma tradiţionala defilare a Detaşamentului de onoare al garnizoanei şi cu Hora Unirii. Seara, de la ora 18.00, sala "Capitol" va găzdui un spectacol dedicat Unirii Principatelor.

În Bacău au loc spectacole şi expoziţii dedicate Unirii Principatelor Române. Instituţia Prefectului organizează, de la ora 14:00, o dezbatere cu tema "Unirea Principatelor - moment de început al României moderne".

La Slatina, autorităţile locale vor sărbători ziua Micii Uniri cu un program dedicat, în parte, şi atestării a 645 de ani de existenţă a urbei. Primăria a anunţat că după ce va fi depus onorul militar la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, toţi cei prezenţi în piaţa publică vor forma cel mai mare cor din România pentru intonarea Horei Unirii. Totodată, aici se vor împărţi 3.000 de sarmale cu mămăliguţă, după care vor urma concerte de muzică populară.

Ziua Unirii Principatelor Române este marcată la Alba Iulia prin câteva evenimente culturale şi istorice, iar accesul în Sala Marii Uniri va fi liber. Începând cu ora 18.00, este programat spectacolul folcloric “Hai să dăm mână cu mână”, la Casa de Cultură a Studenţilor.

În Târgu Jiu, începând cu ora 17.00, este programat un spectacol de muzică populară susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, în Piaţa Prefecturii. În încheierea programului va avea loc un moment literar – muzical - coregrafic - evocator şi o scenetă interpretată de către actorii de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu.

Prefectura Tulcea, în parteneriat cu Garnizoana Tulcea, va organiza azi, în Piaţa Civică din oraş, o manifestare specială dedicată „Zilei Unirii Principatelor Române”. Aici, elevii din mai multe unităţi de învăţământ organizează un concurs tematic legat de unirea Principatelor Române.

Muzeul Judeţean Botoşani va organiza o serie de activităţi închinate acestui mare  eveniment. Manifestările vor începe la ora 13.00, în Sala Mare a Muzeului, cu un simpozion. La eveniment vor fi prezenţi şi elevi de la mai multe unităţi de învăţământ din municipiu, care vor asista la o veritabilă lecţie de istorie susţinută de  profesorii dr. Vasile Adăscăliţei, dr. Dan Prodan, Ionel Bejinaru şi dr. Sergiu Balanovici şi se vor încheia cu tradiţionala Horă a Unirii.

Autorităţile publice din Deva şi Hunedoara s-au mobilizat de Ziua Unirii Principatelor Române şi le oferă locuitorilor celor două municipii ocazia de a rememora evenimentul istoric. Locuitorii Hunedoarei sunt chemaţi să asiste la spectacolele dedicate Zilei Unirii începând cu ora 12.00, pe platoul din faţa Casei de Cultură, iar de la ora 13.00 va începe un concurs pentru elevi cu tematica acestei zile.

În Oradea, evenimentele încep la ora 11.00, la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv. Imediat după intonarea imnului, prefectul Claudiu Pop şi profesorul universitar Viorel Faur vor vorbi despre însemnătatea zilei de 24 ianuarie. De la ora 11.20, corul veteranilor “Traian Moşoiu” va susţine un recital şi imediat ce acesta se va termina va urma depunerea de  coroane, jerbe şi flori la statuia lui Mihai Viteazul, după care va urma defilarea detaşamentului de onoare. De la ora 11.45 toţi cei prezenţi se vor prinde în Hora Unirii.

Începând cu  ora 14.00, locuitorii Braşovului sunt invitaţi în Piaţa Unirii, unde vor avea parte de un set de evenimente socio-culturale dedicate Unirii Prinicpatelor Române. De la ora 18.00, la  Centrul Cultural Reduta are loc spectacolul folcloric „Noi Suntem Români”.

Consiliul Judeţean şi Primăria Focşani şi-au invitat angajaţii să se alăture cetăţenilor, începând cu ora 15.00 în Piaţa Unirii unde sunt programate mai multe evenimente dedicate Unirii Prinicpatelor Române. Manifestările vor începe la ora 15.00, cu un concert susţinut de fanfara Garnizoanei Focşani şi se vor încheia, în jurul orei 18.00 cu moment artistic susţinut de Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei”.

Ziua de 24 ianuarie va fi marcată modest la Sibiu. Între orele 13.00 şi 14.00, este programat un simpozion şi la Cercul Militar, urmat de asemenea de tradiţionala Horă a Unirii, în faţa Cercului Militar.

La Arad, reprezentanţii Prefecturii îi invită pe locuitori la manifestările dedicate zilei de 24 Ianuarie care vor începe la ora 10.30, când are loc intonarea Imnului de Stat, de la ora 10.35 are loc rugăciunea de binecuvântare – P.S. Timotei Seviciu – Arhiepiscopul Aradului, iar de la 10.45, muzeograful Bogdan Ivaşcu  va vorbi despre semnificaţia Zilei de 24 Ianuarie.  Începând cu ora 15.30, la Galleria Mall va avea loc un amplu program artistic dedicat Micii Uniri.

Evenimentele de la Slobozia dedicate Zilei Unirii se vor desfăşura în centrul oraşului, pe platoul din faţa Prefecturii Ialomiţa.  Manifestările debutează la ora 10.45 cu întâmpinarea oficialităţilor locale şi judeţene, precum şi cu intrarea în dispozitiv a Gărzii de onoare. 40 de minute mai târziu este intonat Imnul Naţionla, iar un sobor de preoţi va oficia o slujbă religioasă.

La Călăraşi, începând cu ora 10.30 va avea loc în foyerul Centrului Cultural Judeţean “Barbu Ştirbei” o serie de dezbateri privind importanţa Unirii Principatelor Române. Sărbătoarea se va încheia la ora 13.00, pe acorduri de fanfară, toţi participanţii fiind invitaţi să se prindă în Hora Unirii, pe platoul din faţa Centrului Cultural Judeţean.

Elevii din municipiul Buzău vor avea ocazia să-l întâlnească, joi, la Biblioteca Judeţeană ”V. Voiculescu”, pe istoricul Valeriu Nicolescu, pentru a le vorbi despre importanţa Unirii de la 24 ianuarie 1859. Manifestarea va începe la ora 11.30. Programul activităţii intitulate „Nu uita că eşti român” mai conţine: vizitarea bibliotecii, o sesiune de întrebări şi răspunsuri despre Unirea Principatelor Române, precum şi vizionarea expoziţiei de carte, cu tema „Unirea Principatelor Române”.

Garnizoana Constanţa organizează joi, 24 ianuarie, începând cu ora 9.50, ceremonia militară dedicată sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor. La momentul festiv ce se va desfăşura pe faleza din faţa Comandamentului Flotei vor participa militari, dar şi cetăţeni care doresc să asiste la desfăşurarea de forţe.

La Galaţi, ca în fiecare an, Unirea Principatelor Române va fi marcată prin ceremoniale religioase şi militare, precum şi prin manifestări culturale dedicate acestui moment de referinţă din istoria României. Astfel, cu începere de la ora 11.45, la Biserica Vovidenia (situată în spatele Primăriei), va fi oficiată o slujbă de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Va urma ceremonialul militar organizat la statuia domnitorului (în faţa Grădinii Publice), depunerea de buchete de flori şi Hora Unirii, iar, de la ora 13.20, Muzeul „Casa Cuza Vodă” va găzdui o evocare a importanţei momentului de la 1859, susţinută de istorici şi oameni de cultură gălăţeni.

Unirea Principatelor va fi marcată şi în acest an în tot judeţul Mureş, cu muzică populară şi Hora Unirii. Concerte de muzică populară şi tradiţionala horă vor fi organizate în Târgu-Mureş, Sighişoara, Reghin şi Târnăveni.

Material realizat de reţeaua de corespondenţi Adevărul

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite