Cum îşi vor petrece Sărbătorile Pascale arestaţii din „Beciul Domnesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestul Central al Capitalei s-a umplut de „VIP”-uri care îşi vor petrece Paştele în spatele gratiilor. Acestea nu vor beneficia, însă, de un tratament privilegiat. Vor avea parte de cozonac şi ouă roşii doar dacă familiile lor vor avea grijă să le trimită pachet.

În prezent, în Arestul Capitalei, supranumit şi „Beciul Domnesc”, se află în arest preventiv mai mulţi politicieni, precum foştii miniştri Elena Udrea (dosarul „Gala Bute”), Darius Vâlcov, Theodor Nicolescu, dar şi primarii suspendaţi Radu Mazăre, Marian Vanghelie şi Gheorghe Ştefan, ultimul în dosarul „Microsoft”. 

Tot în arest preventiv este şi Horia Georgescu, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), dar şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja (dosarul „Gala Bute”).

Alte VIP-uri, precum omul de afaceri Ioan Niculae şi Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, se află închise în Penitenciarul Rahova, respectiv, Penitenciarul Târgşor. Niculae este condamnat definitiv la doi ani şi jumătate de închisoare în dosarul ”Mită pentru PSD”, iar Bica a fost trimisă în judecată în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP şi cel al oamenilor de afaceri favorizaţi de fosta şefă a DIICOT.

Vor asculta slujba de Înviere din spatele gratiilor

Dacă altădată cei aflaţi acum la „beciul domnesc” îşi permiteau concedii scumpe în străinătate şi mese îmbelşugate, de dată această reţeta va fi mult mai săracă. Arestaţii de lux nu vor primi din partea autorităţilor nici friptură de miel, nici cozonac şi nici ouă roşii, ci vor trebui să se mulţumească cu meniul standard din arest. Familiile vor fi cele care vor pune la pachet produsele tradiţionale pentru VIP-urile arestate.

Deşi este una din cele mai importante sărbători pentru creştinii ortodocşi, cei care se află în Arestul Capitalei nu vor putea merge la biserică pentru a participa la slujba de Înviere sau la cea din prima zi de Paşte.


Cu toate acestea, Elena Udrea, Radu Mazăre sau Darius Vâlcov vor avea ocazia să participe la slujba de Înviere, pentru că sediul arestului se află la câteva străzi de Patriarhie, iar noaptea, când e linişte, deţinuţii pot auzi celebrul îndemn „Veniţi să luaţi Lumină!”.

În schimb, aceştia nu vor avea voie să aprindă o lumânare, pentru că acest lucru este cu desăvârşire interzis.

Spovedania, de la procuror la preot

Surse judiciare au declarat pentru adevarul.ro că în ziua de Paşte nu se vor organiza evenimente speciale şi nici nu vor avea loc activităţi deosebite. 

Dar pentru că suntem în Săptămâna Patimilor, arestaţii vor avea ocazia să-şi mărturisească păcatele, măcar în faţa preotului. Un om al Domnului va vizita arestul preventiv, iar cei care doresc pot să se spovedească. Radu Mazăre şi colegii săi de arest nu trebuie să-şi facă probleme în privinţa celor mărturisite, pentru că secretul spovedaniei e considerat sfânt de Biserica Ortodoxă, iar preotul nu are voie să dezvăluie păcatele auzite, indiferent de gravitatea lor.

Pentru a putea însă să-şi uşureze sufletul în faţa preotului, potrivit regulamentului arestului, cei încarceraţi trebuie să facă o cerere în acest sens.

Ioana Maria Vlas: Gardienii le duc Lumină şi paşte deţinuţilor

Ioana Maria Vlas, care a stat în arest preventiv timp de cinci ani, a povestit cum se derula o zi de Paşte pentru cei care se aflau în Arestul Central.

„Noaptea de Înviere! La Mitropolie, vecină, gard în gard, cu arestul, boxele, scoase afară din catedrală, prefirau peste lume cuvintele slujbei şi vocile îngereşti parcă ale corului. «Hristos a Înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu- le!». Sfios, la început cu şovăială, apoi din ce în ce mai desluşit, din celulele arestului, «vocile îngropaţilor de vii» se uneau cu cele ale corului”, a povestit Ioana Maria Vlas pentru libertatea.ro.

Aceasta a mai explicat că, după sfârşitul slujbei de Înviere, poliţiştii s-au dus pe la fiecare celulă a Arestului şi le-au dat deţinuţilor Lumină Sfântă, dar şi paşte, de la biserică.

VIP-urile din închisori

Spre deosebire de arestaţii preventiv, condamnaţii definitiv vor avea parte de un program special şi chiar vor putea merge la biserică, dacă doresc. Mai mult, ei pot avea şansa să se spovedească, dar şi să fie vizitaţi de familie, la fel ca într-o zi normală de program.

Surse din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) au precizat că, în aceste zile, deţinuţii au activităţi moral religioase, sunt vizitaţi de familie sau de ONG-uri. În privinţa programul de vizite, acestea se fac în regim normal, ba chiar mai poate fi prelungit pentru ca toţi deţinuţii să se întâlnească cu cei dragi.

Mai mult, aceştia pot primi un supliment de pachet, la fel de greu ca cel pe care îl pot primit lunar, în care să fie 10 kilograme de alimente, 6 kilograme de suc şi apă, fructe legume, dar şi produse tradiţionale precum cozonac, friptură de miel, pască, etc.

Mai multe VIP-uri se află în închisorile din ţară după ce au fost condamnaţi definitiv de instanţele româneşti. Astfel, îşi vor petrece Paştele privaţi de libertate Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, Monica Iacob Ridzi, Gheorghe Bunea Stancu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, dar şi Ioan Niculae, cel mai bogat român.

Tot într-un penitenciar îşi va petrece sărbătorile de Paşte şi Alina Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care, deşi se află în arest preventiv, a fost transferată din Arestul Central în Penitenciarul Târgşor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite