UPDATE Elena Udrea, acuzată şi de spălare de bani în dosarul „Gala Bute”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea se află în arest preventiv FOTO Mediafax
Elena Udrea se află în arest preventiv FOTO Mediafax

Elena Udrea a fost scoasă, miercuri, din arest şi dusă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiată în dosarul „Gala Bute”. Solicitarea de a fi adusă a venit din partea parlamentarului care a dorit să dea noi lămuriri în acest caz. Cu această ocazie a aflat însă că în cazul ei a fost extinsă urmărirea penală şi pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

UPDATE Procurorii anticorupţie au extins, miercuri, urmărirea penală pe numele Elenei Udrea şi pentru infracţiunea de spălare de bani.

Concret, anchetatorii susţin că, „în perioada 2010 – 2011, Udrea Elena Gabriela, împreună cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Naţionale de Investiţii (suspect în prezenta cauză), au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii”.

Astfel, după ce Compania Naţională de Investiţii realiza plăţile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societăţii ar fi dispus transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Ştefan Lungu, Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au realizat cinci plăţi, în valoare totală de 335.486 lei.

La rândul său, susţin procurorii, Ştefan Lungu dădea banii primiţi lui Tudor Breazu, apropiat al Elenei Udrea, cât şi a Anei Maria Topoliceanu. 

„Plăţile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei”, mai arată anchetatorii, care adaugă că o parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său Elenei Udrea. Diferenţa fiind folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria.

Comision de 10 la sută pentru aprobarea finanţărilor

De asemena, DNA precizează că în cursul anului 2011, Elena Udrea ar fi cerut şi ar fi primit de la Adrian Gărdean 10 la sută din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de societăţile Termogaz Company S.A. şi Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

Astfel, ca urmare acestei solicitări, „în data de 6 octombrie 2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor realizate de cele două societăţi menţionate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Suma a fost predată de Gheorghe  Nastasia în aceeaşi zi ministrului Elena Udrea”, se mai arată în documentele anchetatorilor. 

Bani negri ar fi ajuns la PDL Bucureşti

Mai mult, procurorii au decoperit că o parte din banii ceruţi de Elena Udrea ar fi ajuns la organizaţii Bucureşti a Partidului Democrat Liberal.

„Din probele administrate până în prezent, a rezultat că o parte din suma obţinută prin săvârşirea infracţiunilor de corupţie descrise anterior a fost transferată de către Breazu Tudor Liberiu şi Udrea Elena Gabriela în patrimoniul organizaţiei Bucureşti a partidului din care făcea parte aceasta din urmă, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor. Astfel, în perioada 19 iulie 2011 – 18 iulie 2012 în contabilitatea organizaţiei au fost înregistrate 21 de contracte de donaţie cu o valoare totală de 1.537.200 lei”, conchid procurorii. 

UPDATE Avocatul Elenei Udrea a declarat la intrarea în DNA că aceasta a cerut să fie adusă pentru a demonta definitiv acuzaţiile.

„Doamna Udrea a fost citată pentru audiere, este vorba de cererea pe care ea ea a făcut-o mai demult şi pe care procurorii au acceptat-o. Ea doreşte să facă anumite precizări, este vorba de toate precizările pe care noi le-am anunţat, în sensul de a demonta definitiv acuzaţiile", a spus avocatul Marius Streiblea.

Întrebat dacă este posibil să se facă o confruntare între Elena Udrea şi Tudor Breazu, adus şi el din Arest la DNA, avocatul a spus că, din ce ştie el, Udrea a fost citată doar pentru audiere.

„Doamna Udrea a fost citată doar pentru audiere, confruntarea are loc, de regulă, atunci când există neconcordanţă în declaraţiile a două persoane. Nu văd de ce i-ar confrunta, dar nu exclud”, a spus Marius Striblea.

În acest dosar a fost audiată, luni, şi fosta consilieră a Elenei Udrea, Luminiţa Kohalmi. Aceasta a declarat la ieşirea din sediul instituţiei că nu cunoaşte fapte ilegale comise de Elenea Udrea 

„Am fost citată ca martor într-un dosar referitor la Elena Udrea. În perioada în care era ministru eu mă ocupam de relaţiile cu mass-media. Nu am cunoştinţe de fapte ilegale comise de doamna Udrea", a precizat fosta consilieră.

Întrebată dacă procurorii i-au cerut lămuriri privind pretinsa primire de către Udrea a unei genţi cu 900.000 de euro, Luminiţa Kohania răspuns că nu are cunoştinţă despre aşa ceva.

„Am fost purtător de cuvânt, nu aveam acces la informaţii confidenţiale. Am avut cu doamna Udrea o relaţie foarte bună şi corectă de serviciu”, a mai arătat aceasta.

Elena Udrea se află în arest din 25 februarie, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Dosarul „Gala Bute“. Udrea vs. Topoliceanu

Elena Udrea a fost pusă, recent, faţă-n faţă cu cei patru denunţători ai săi: Ana Maria Topoliceanu, Ştefan Lungu, Adrian Gărdean şi Gheorghe Nastasia. Asistată de avocaţi, timp de mai bine de şapte ore, Udrea a pus întrebări, dar a şi răspuns la întrebări legate de faptele de corupţie pentru care este acuzată. 

Prima cu care s-a confruntat Elena Udrea a fost „prietena” sa, Ana Maria Topoliceanu, cu care mergea la shopping, la Paris. 

Acuzaţiile aduse Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea este acuzată, în dosarul „Gala Bute”, de cinci infracţiuni: abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, luare de mită şi spălare de bani.

Acuzaţiile Elenei Udrea din dosarul „Microsoft”

În dosarul „Microsoft”, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă, în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, trafic de influenţă, în legătură cu derularea contractului e-România, trafic de influenţă, în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro şi infracţiunea de spălare de bani.

Pe aceeaşi temă:

Dosarul „Gala Bute”. Felix Tătaru, consultantul preşedinţilor, la ieşirea din sediul DNA: „De ce aş primi mită? Nu am avut niciodată o funcţie publică!”

Felix Tătaru, fondatorul grupului de comunicare GMP, s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în dosarul „Gala Bute”. Tătaru a fost consultant atât în campaniile fostului preşedinte Traian Băsescu, cât şi în campania preşedintelui Iohannis. De asemenea, procurorii îl audiază astăzi şi pe Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea.

Dosarul „Gala Bute”. Rudel Obreja şi Tudor Breazu vor fi cercetaţi în continuare în arest preventiv

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea, dar şi primarul oraşului Lupeni, Corneliu Resmeriţă, vor fi cercetaţi în continuare în spatele gratiilor. Asta după ce magistraţii Curţii Supreme au admis, miercuri, prelungirea arestării preventive a acestora în dosarul „Gala Bute”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite