Cum arată centrul de mari arşi al spitalului militar Regina Astrid din Belgia unde va fi tratat medicul erou de la Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto www.vkgroup.be
Foto www.vkgroup.be

Spitalul militar din Neder-Over-Hembeek este un reper european pentru tratamentul arsurilor severe. Centrul de Mari Arşi a fost renovat şi reamenajat recent prin separarea completă a diferitelor secţii. Fiecare dintre acestea a fost amenajate ţinând condt de cerinţele tehnice stricte: higrotermie, igienă, climat, materiale, finisaje etc.

O primă secţie este alcătuită din recepţie, centrul de criză şi o unitate de îngrijire de zi. Centrul de criză este alcătuit dintr-o singură anticameră de primire şi o anticameră muti-spitaizare pentru diagnosticare iniţială, de unde  pacienţii sunt transferaţi la secţia „îngrijire înaltă” sau „îngrijire medie”. Unitatea de îngrijire de zi este formată din 3 camere.

sectie spital mari arsi belgia

Unitatea „high care” are 8 camere, unde accesul este sstrc şi igienic. Condiţiile higrotermice şi igienice speciale au necesitat o construcţie şi o finisare speciale a încăperii, capabile să reziste la o umiditate relativă de 80%. Carcasa exterioară are un strat de izolaţie extracelular şi rezistent la umezeală, iar ferestrele exterioare au fost prevăzute cu căptuşeală interioară. Secţiile de „Îngrijire medie” şi „risc scăzut” numără 14 şi respectiv 4 camere, amenajate să fie confortabile pentru persoanele cu dizabilităţi. Această secţie are 2 băi centrale pentru tratament medical.

sectie spital mari arsi belgia

Un singur scenariu de incendiu ia în considerare un timp îndelungat de evacuare şi riscul de contaminare. Separarea de incendiu între secţii a fost astfel făcută, cu o sub-parte laterală, astfel încât jumătate din fiecare secţie să poată continua să funcţioneze. La fel, rezistenţa la foc şi funcţionarea grupurilor de ventilaţie au fost îmbunătăţite.

Controlul climatului este de o importanţă capitală într-un centru de arşi. Băile sunt controlate de un flux laminar pentru calitatea aerului ISO5. Un raport de presiune strict şi reglabil, temperatura şi nivelul de umiditate necesită un studiu tehnic extins şi finisaje şi materiale adecvate. 

Camerele de la ATI pentru pacienţii cu arsuri sunt terile, nu intră aer decât prin filtre speciale. În aceeaşi cameră în care este patul arsului este şi cada în care îl spală zilnic, doar pe rănit.

Medicul Cătălin Denciu, în drum spre Bruxells

Medicul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ rănit în incendiul care a izbucnit la unitatea sanitară în cursul zilei de ieri, în urma căruia a suferit arsuri grave, a plecat, astăzi dimineaţă spre Spitalul Militar “Regina Astrid“ din Bruxelles, pentru tratament de specialitate, transmite MApN.

Transferul pacientului se realizează cu un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată asigurată, pe toată durata transportului, de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi SMURD Bucureşti.

Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian (Otopeni) duminică dimineaţă, la ora 7.30.

Pacientul va fi preluat de medicii militari belgieni, care vor stabili, după finalizarea procedurilor de evaluare medicală, conduita terapeutică şi de suport medical, mai spune Ministerul Apărării.

Medicul care a suferit arsuri grave în incendiul de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ este Cătălin Denciu şi era de gardă la momentul tragediei. El are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului după ce a încercat să salveze din flăcări pacienţi care erau internaţi în stare critică, cu Covid-19.

Anterior, medicul a fost transportat de la Piatra Neamţ, cu o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD, la aeroportul din Iaşi, de unde a fost preluat cu o aeronavă militară pusă la dispoziţie de Ministerul Apărării Nationale şi transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti. 

Premierul Ludovic Orban a explicat în noaptea de sâmbătă spre duminică, după şedinţa de la Ministerul de Interne, că acordul de transfer în Belgia al medicului rănit în incendiul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ nu a fost deloc uşor şi că nu s-a putut realiza sâmbătă noapte pentru că salonul din Belgia a trebuit să fie pregătit.

„Nu este vorba de o plimbare. În condiţii de noapte, neexistând un heliport, deplasarea cu elicopterul nu era posibilă, s-a ales soluţia de a fi deplasat în condiţii cât se poate de sigure cu personal medic urgentarea şi cu asistent medical până la aeroportul din Iaşi, de acolo a fost deplasat până în Bucureşti cu avionul militar, însoţit de o echipa SMURD care îi evaluează şi monitorizează starea de sănătate, la spitalul Floreasca este o echipă pregătită, personal am vorbit cu managerul spitalului, este o echipă pregătită să îi facă evaluarea, pregătirea. Internarea la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia nu se poate face peste noapte cum vrem noi. Internarea se face pe baza solicitării formulate de o echipă după un anumit interval de timp pentru că trebuie pregătit locul unde va fi internat, ori lucrurile astea nu se fac… Am văzut ca mulţi exprimă puncte de vedere. În primul rând, trebuie să ştiţi că nu a fost deloc uşor să obţinem acordul pentru a putea interna pacientul la Spitalul Militar din Belgia. Şi, de asemenea, trebuie să ştiţi că mobilizarea a fost imediată din partea Ministerului Apărării”, a precizat Orban.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a declarat că s-a făcut o excepţie pentru România pentru că în această perioadă nu se acceptă transferuri din străinătate.

„Se face o excepţie pentru noi, pentru că în perioada asta nu se accepta sosiri din afară. În noaptea asta, medicul va ajunge la Bucureşti, la Floreasca, apoi mâine dimineaţă va pleca cu un avion militar la Centrul de arşi de la Spitalul Militar din Bruxelles”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Medicul Ioan Cătălin Denciu, care era de gardă sâmbătă seară la Spitalul Judeţean Neamţ când a izbucnit incendiul, a fost grav rănit încercând să scoată din flăcări pacienţii internaţi la secţia ATI. Denciu a fost iniţial transportat la Iaşi, apoi în Bucureşti, iar duminică la Centrul de arşi de la Spitalul Militar din Bruxelles.

 La Spitalul Militar Regina Maria Astrid din Bruxelles, Belgia, au fost tratate cu succes şi victime ale incendiului din Colectiv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite