Criza coronavirus scoate la lumină corupţia sistemului de sănătate din România - presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
spital judetean suceava

Mai multe publicaţii internaţionale evidenţiază că României îi revine un trist record al infectărilor în rândul cadrelor medicale.

Publicaţia britanică Emerging Europe evidenţiază că pe lângă noul coronavirus, România este măcinată de multă vreme de plaga corupţiei, iar aceasta face ca spitalele româneşti să fie de multă vreme focare de infecţie. Amintind de numeroasele situaţii din ultimii ani care au expus slăbiciunile sistemului medical din România, de la cazul fostului ministru al sănătăţii, Sorina Pintea, acuzată că ar fi primit mită 35.000 de euro în legătură cu lucrările de renovare de la spitalul pe care îl conducea, la pacienţii invitaţi să-şi cumpere singuri medicamente sau alte materiale necesare tratamentului lor, sau îndrumaţi de medicii curanţi să se adreseze clinicilor private unde aceştia lucrau, cotidianul britanic evidenţiază că răspândirea Covid-19 „nu face decât să scoată în evidenţă un sistem medical corupt şi politizat”. 

Un sistem în care cele 42 de direcţii regionale de sănătate publică din România, care formează linia întâi a frontului de luptă împotriva noului coronavirus, „au demonstrat în mod repetat că sunt veriga slabă a actualelor eforturi pe care România le depune în lupta împotriva pandemiei, având resurse financiare precare, un sistem defectuos de comunicare şi o lipsă de transparenţă care îi pune în pericol pe medicii siliţi astfel de superiorii lor să lucreze fără echipamentul necesar”.

 În plus, subliniază Emerging Europe, fiind „numiţi de cei care s-au aflat sau se află la putere, aproximativ 60% din oamenii care conduc aceste direcţii şi-au obţinut posturile fără un proces concurenţial transparent şi competitiv” şi „aproape jumătate din ei nu au nici cele mai vagi studii de ordin medical”. Dacă adăugăm şi o capacitate de testare limitată, aproximativ 2.000 de teste pe zi la nivel naţional, realităţile medicale din România arată că jumătate dintre cei care au murit de Covid-19 până la 31 martie au fost diagnosticaţi cu virusul după moartea lor sau în ziua în care au murit. Mai rău, mulţi nu ştiu dacă au murit de Covid-19 sau de corupţie.

Liberation: Dezertarea medicilor

În Franţa, Libération scrie despre faptul că în mai multe oraşe din ţară medicii şi asistenţii au dezertat. Şi cotidianul francez constată că sistemul de sănătate al României e fragilizat de corupţie şi de emigraţia masivă a personalului calificat. E dat exemplul spitalului din Orăştie, dar şi faptul că unii medici au optat pentru alte soluţii, precum cei din Oradea care au preferat să iasă la pensie. De altfel, scrie ziarul, un ministru al sănătăţii, Victor Costache, a ales să demisioneze în plină criză. Publicaţia prezintă şi cazul spitalului din Suceava, precum şi faptul că guvernul s-a văzut nevoit să trimită la faţa locului o echipă a ministerului apărării condusă de un colonel pentru a încerca să pună ordine în spital.

Bloomberg : Spitalele, mai înfricoşătoare decât coronavirusul

Sistemul naţional de sănătate din România este cel mai puţin pregătit din Uniunea Europeană, iar România a înregistrat cea mai mare creştere a numărului deceselor între ţările est-europene. În judeţul Suceava au fost înregistrate mai multe decese decât în Polonia, Ungaria şi Cehia la un loc. „În această ţară europeană, spitalele sunt la fel de înfricoşătoare precum coronavirusul”, scrie agenţia de presă Bloomberg. Agenţia Bloomber remarcă faptul că 16% din numărul cazurilor de Covid-19 se înregistrează în rândul cadrelor medicale, mai mult chiar şi decât procentul de 15% care îi revine Spaniei. 

„România cheltuieşte pentru îngrijirea sănătăţii mai puţin decât orice alt stat membru al UE, are cea mai ridicată rată a mortalităţii din cauza unor boli care pot fi tratate şi una din cele mai scăzute speranţe de viaţă din blocul comunitar”, subliniază continuare Bloomberg. După ce mii de medici şi asistenţi medicali au părăsit ţara în ultimele decenii pentru a munci în Italia, Franţa sau Spania, sistemul sanitar ucide pacienţi în cea mai coruptă regiune europeană", conchide Bloomberg. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite