Blocajul de la CSM continuă. Protejata Liei Savonea nu reuşeşte să obţină majoritatea pentru şefia Consiliului. Ministrul Justiţiei şi-a anulat votul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii CSM îşi aleg noii şefi FOTO Inquam / Octav Ganea
Membrii CSM îşi aleg noii şefi FOTO Inquam / Octav Ganea

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu a reuşit să numească un nou preşedinte, după ce protejata Liei Savonea, Nicoleta Ţînţ, nu a obţinut o majoritate. Alegerile au fost amânate pentru o dată ulterioară. La şedinţă a participat şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, dar şi preşedintele Klaus Iohannis. Acesta din urmă a plecat înaintea votului. Surse judiciare spun că Predoiu şi-ar fi anulat votul.

UPDATE CSM a decis să amâne votarea noii conduceri a Consiliului, astfel că Lia Savonea rămâne preşedintă până la finalul acestui an. Deocamdată nu s-a stabilit când va fi convocat CSM pentru alegerea noii conduceri.

Votul a fost amânat în condiţiile blocajului de la votarea pentru funcţia de preşedinte. Nicoleta Ţînţ a primit de două ori 9 voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”.

UPDATE Surse prezente la şedinta CSM spun că persoana care şi-ar fi anulat votul pentru preşedintele CSM ar fi chiar ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. La ora 14.00 se va vota din nou.

Propunerea procurorilor pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, Tatiana Toader, a fost votată pentru această poziţie în cadrul Consiliului.

Dezbateri aprinse în CSM pentru noul preşedinte. Ţînţ nu a reuşit să obţină majoritatea

Judecătoarea Nicoleta Ţînţ nu a reuşit să obţină majoritatea în Plenul CSM pentru numirea în funcţia de preşedinte al Consiliului. Au fost 9 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi un vot anulat. După acest vot membrii CSM au intrat într-o dezbatere aprinsă cu privire la care ar trebui să fie următorul pas: o parte dintre aceştia susţine că acest rezultat echivalează cu o respingere a candidaturii sale şi că ar trebui desemnat un alt candidat, în vreme ce cealaltă tabără susţine că votul trebuie doar reluat.

Unii membri CSM consideră că, neîntrunind majoritatea voturilor, Nicoleta Ţînţ a fost respinsă, în timp ce alţii susţin reluarea votului.

Nicoleta Ţînţ CSM  Inquam Photos / Octav Ganea

Nicoleta Ţînţ FOTO Inquam 

Nicoleta Ţînţ şi Tatiana Toader, propunerile pentru funcţiile de conducere în CSM

Plenul CSM urmează să aprobe, marţi, candidaturile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al forului. Astfel, din partea Secţiei pentru judecători candidează Nicoleta Ţînţ (ca preşedinte), iar din partea Secţiei pentru procurori candidează Tatiana Toader (vicepreşedinte).Nicoleta Ţînţ (născută în anul 1974) este din Braşov. Magistratul a fost preşedinte al Curţii de Apel Braşov şi vicepreşedinte delegat al Curţii de Apel de acolo. De altfel, a activat, încă din anul 1997, ca judecător la instanţele din acel oraş.

Tatiana Toader provine de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, unde a fost prim-procuror. În 2015, procurorul s-a evidenţiat prin rezultate deosebite obţinute pe parcursul acelui an, potrivit unui document publicat pe site-ul parchetului.

Tatiana Toader  la CSM Inquam Photos / Octav Ganea

Tatiana Toader la CSM Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriela Baltag: Justiţia e subiect de campanie electorală

Judecătorul CSM Gabriela Baltag, apropiată a Liei Savonea şi des invitată la Antena3, vrea un dialog cu Iohannis şi insinuează că şeful statului s-ar fi implicat în justiţie.

"Justiţia e subiect de campanie electorală de prea multă vreme, ne-am întrebat ce ar face politicienii dacă nu ar mai există justiţia. Probabil că nu ar mai fi politicieni. Să va gândiţi la cetăţeni, la impactul unor intervenţîi oculte, de natură protocoalelor secrete. Aş vrea că preşedintele ţării să vorbească deschis de aceste lucruri şi sper că o veţi face pentru că este o realitate şi trebuie să ne gândim dacă vom mai permite vreodată că justiţia să fie supusă serviciilor secrete", a declarat aceasta, citată de Ziare.com

"Eu nu mai sunt în campanie şi va spun părerea mea, acea etapă cu protocoale s-a încheiat demult şi voi veghea să nu se mai întoarcă. Şi intrarea cu bocancii în justiţie s-a terminat. Toţi actorii implicaţi, nu doar politicienii, ci şi CSM, să îşi asume rolul pentru partea de care răspund în faţă românilor. În România normală judecătorii judecă drept, justiţia e independenţa şi îşi face treaba fără să fie comentată în varii situaţii politice. Împreună, acum, chiar avem şansă să realizăm aceste lucruri şi mă bazez mult pe dvs", i-a răspuns şeful statului.

Iohannis: Fac apel să susţineţi efectiv recomandările Comisiei de la Veneţia, MCV şi GRECO

Klaus Iohannis  participă la şedinţă şi susţine un discurs. Acesta a declarat că „nu surprinde pe nimeni” dacă spună că unele decizii luate în CSM, atât în plen, cât şi în cadrul secţiilor în ultimul an părut contradictorii şi în spaţiul public, dar şi în cadrul magistraţilor.

Modul de funcţionare a Consilului a ridicat de multe ori semne de îngrijorare, a explicat preşedintele Iohannis. Din această perspectivă sunt necesare mecanisme de lucru care să asigure o abordare coerentă şi responsabilă, iar o relaţie tensionată în CSM aduce deservicii în primul rând sistemului judiciar, a mai adăugat Iohannis.

”Am subliniat că institutuţiile nu trebuie personificate pentru că instituţiile nu aparţin conducătorilor şi doar aşa putem să ne ferim de derapaje. manipulări şi situaţii nedemocratice. Tensiunile interne, orogoliile ori intresele persoanale trebuie trecute în plan secund atunci când suntem chemaţi să contribuima evoluţia democratică a statului român. (...) Fără o interiorizare a valorilor Consituţiei, democraţia şi dezvoltarea statului nostru vor fi mereu frânate”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis si Lia Savonea la sedinta CSM FOTO Inquam  / Octav Ganea

FOTO Inquam  / Octav Ganea

„Chiar dacă asaltul justiţiei a fost oprit temporar, răul făcut trebuie reparat cât mai curând. Subliniam în 2015 că instituţiile nu trebuie personalizate, pentru că doar aşa ne putem feri de derapaje şi manipluări. Şi azi cred cu tărie în ce spuneam atunci. Orgoliile sau interesele personale trebuie trecute în plan secund. Societăţile progresează doar atunci când viziunea are în centru preocupările cetăţeanului. Soecietatea românească şi sistemul judiciar aşteaptă de la cei chemaţi să garanteze independenţa justiţiei o abordare lipsită de partizanat. Rolul CSM e esenţial, fundamental. E necesar un echilibru chiar în interiorul CSM. În acest an, atât în percepţia publică, cât şi în corpul magistraţilor unele dintre deciziile CSM au părut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM. Funcţionarea CSM a ridicat uneori semne de întrebare”, a declarat şeful statului.

Acesta a subliniat importanţa faptului ca instituţiile judiciare din ţara noastră să respecte recomandările instituţiilro europene. „Suntem parte a marii familii europene.. Justiţia şi implicit CSM trebuie să ţină pasul cu această realitate. Justiţia independentă e garanţia fundamentală pentru menţinerea echilibrului social. CSM are posibilitatea concretă să preia semnalele din sistem şi să le transmită celorlalte instituţii, astfel încât să rezolve probleme trenante. Am încredere că CSM va găsi modalitatea de conectare la societate şi va acţiona pentru a realiza o justiţie independentă. Fac apel să susţineţi efectiv recomandările Comisiei de la Veneţia, MCV şi GRECO. Să fie foarte clar - recomandările instituţiilor europene nu sunt facultative, dar nu pot fi aplicate ca atare atât timp cât nu sunt transpuse în legislaţia internă”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Predoiu: Aştept de la noua conducere CSM să privească altfel obiectivele MCV

Cătălin Predoiu a spus, înaintea şedinţei CSM, că aşteaptă ca noua conducere a forului să "privească” altfel recomandările din raportul MCV, care include critici la adresa actualului Consiliu.

"Nu este prima dată. Şi în urmă cu 10 ani - 11 au fost poziţii critice. Apoi CSM şi-a revenit. Acum, iată, am avut un raport care a marcat critici. Aştept de la noua conducere şi de la toţi membrii să privim altfel obiectivele MCV şi să luăm în serios ce este de rezolvat, problemele care ţin de resursele umane, de specializare, de integritate, de transparenţă. Toate trebuie luate în calcul. Dacă realizăm aceste obiective în anul care vine, fără îndoială, raportul va suna altfel la anul”, a declarat Cătălin Predoiu.

CSM îşi alege noua conducere

Şedinţa va începe la ora 11.00 şi are doar două puncte pe odinea de zi. La şedinţa de alegeri, primul punct este prezentarea Raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2019, iar al doilea este alegerea noii conduceri.

Secţia pentru judecători a CSM a desemnat-o pe Nicoleta-Margareta Ţînţ candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului în anul 2020. Contracandidatul acesteia a fost judecătorul Mihai Bălan. Ptrivit Ziare.com, scorul a fost foarte strâns, 6 voturi pentru Ţînţ, 5 voturi pentru Bălan. Urmează votul în Plenul CSM, stabilit pentru ora 11:00.

Ţînţ este considerată apropiată a Liei Savonea, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Simona Marcu, Evelina Oprina şi Mariana Ghena. Nicoleta Ţînţ, de la Curtea de Apel Braşov, este membru al CSM din ianuarie 2017.

Consiliul este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

În 2019, CSM a fost condus de judecătoarea Lia Savonea (preşedinte) şi de procurorul Nicolae-Andrei Solomon (vicepreşedinte). În 2018, CSM a fost condus de judecătoarea Simona Marcu şi de vicepreşedintele Codruţ Olaru.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat marţi dimineaţă participarea la şedinţa CSM.

La şedinţa din decembrie 2018, dar şi la cea din decembrie 2017 a participat  preşedintele Klaus Iohannis.

O nouă şedinţă este programată pentru ora 14:30, având printre altele pe ordinea de zi cererea Adinei Florea de retragere a candidaturii pentru conducerea Secţiei speciale pentur cercetare a infracţiunilor în Justiţie, trei cereri ale judecătoarei Camelia Bogdan de apărare a reputaţiei profesionale şi solicitarea procurorului Gheorghe Stan privind rezervarea unui post de procuror la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, până la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională a României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite