Cazul Băsescu-Bercea: Breşă majoră în legea secretelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul a modificat, în 2007, legea privind accesul la secretele de stat
Parlamentul a modificat, în 2007, legea privind accesul la secretele de stat

Un scandal precum cel în care e implicat fratele preşedintelui Băsescu ar fi putut fi evitat dacă, în anul 2007, Parlamentul nu ar fi modificat legea privind accesul la secretele de stat, exceptând câteva categorii de demnitari de verificarea anturajului lor şi al familiilor acestora

Adoptată în anul 2002, legea privind accesul la informaţiile clasificate prevedea o procedură strictă în ceea ce priveşte modalitatea în care unei persoane îi poate fi permis accesul la secretele statului român. Un element esenţial al acestei proceduri era obţinerea, de către titlular, a aşa-numitului certificat de securitate, eliberat de către o instituţie nou-înfiinţată în acest scop: Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). 

Procedura de acordare a certificatului de securitate presupunea ca solicitantul să completeze un formular detaliat, privind întreaga sa activitate, rudele, sistemul relaţional etc. Informaţiile din chestionar erau apoi verificate de către serviciile de informaţii şi completate cu datele deja existente. Dacă apăreau neconcordanţe sau elemente de risc, certificatul de securitate putea fi refuzat de către ORNISS, fără niciun fel de motivare. În versiunea iniţială a legii, nu existau persoane care să fie exceptate de la această procedură, indiferent de funcţia pe care o exercitau – fie ea aleasă sau numită. 

Modificarea letală a legii

În anul 2007, deputatul PDL Costică Canacheu a iniţiat un proiect de modificare a legii, prin care a introdus o serie de excepţii. Potrivit acestei modificări, anumiţi demnitari sunt exceptaţi de la procedura de verificare, primind dreptul de acces la informaţii clasificate din oficiu, prin efectul legii. Cei exceptaţi sunt preşedintele ţării, primul-ministru, membrii Guvernului, deputaţii şi senatorii. Deputatul Costică Canacheu a motivat modificarea legii prin faptul că aleşii poporului nu şi-ar putea desfăşura activitatea dacă nu ar deţine certificate ORNISS.

Parlamentul a adoptat această modificare în octombrie 2007, cu toată opoziţia Guvernului şi a ORNISS, care au dat avize negative, motivate. În esenţă, Guvernul şi ORNISS semnalau faptul că modificarea legii intră în conradicţie cu tratatele de aderare la NATO şi la Uniunea Europeană, unde se cere în mod imperativ o procedură sigură de acordare a accesului la informaţii clasificate. În documentul său, ORNISS chiar precizează că deputatul Canacheu, iniţiatorul modificării, nu deţine certificat de securitate. 

MRU confirmă pericolul

„Până în martie 2007, când a venit modificarea legii, tot ce însemna preşedinte, prim-ministru, parlamentari semnau o hârtie prin care se supuneau verificării de către ORNISS. ORNISS este ca un fel de consiliu din care fac parte reprezentanţii serviciilor de informaţii. Acolo ori ai toate avizele, ori nu ai certificatul, e cu drept de veto, trebuie ca toate instituţiile să dea aviz“, a explicat pentru „Adevărul“ Mihai Răzvan Ungureanu, fost prim-ministru, dar şi fost şef al Serviciului de Informaţii Externe.

Practic, nu oricine avea acces la informaţii clasificate. Dacă instituţiile specializate, SRI, SIE, DGA, SPP, descopereau probleme în legătură cu persoana deţinătoare de certificat ORNISS sau în anturajul acesteia, inclusiv membri ai familiei, atunci autorităţile acţionau preventiv şi se putea ajunge până la retragerea ORNISS-ului.

„Acest paragraf nou introdus enumeră excepţii: nu mai este cazul de control pentru aceste categorii. 

Altfel spus, când eşti validat, nu se mai fac verificări. Dacă se făceau verificările, autorităţile atrăgeau atenţia deţinătorului de certificat ORNISS că are o problemă, o vulnerabilitate“, a detaliat Mihai Răzvan Ungureanu.

Anul trecut, când s-a adoptat noua legislaţie penală, numărul celor exceptaţi de la verificările de securitate a crescut de la câteva sute la câteva mii de persoane, întrucât au fost incluse în această categorie toţi procurorii, judecătorii şi magistraţii asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Baza legală pentru verificarea anturajului

Hotărârea de Guvern 585 din 2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România arată mai multe situaţii în care posesorul certificatului ORNISS devine incompatibil pentru a avea acces la informaţii secrete de stat. Punctul „i“ prevede posibilitatea de a fi „supus la presiuni din partea rudelor sau persoanelor apropiate care ar putea genera vulnerabilităţi exploatabile de către serviciile de informaţii ale căror interese sunt ostile României şi aliaţilor săi“, prevedere care s-ar fi potrivit, până la modificarea legii, şi în situaţia Mircea Băsescu-Bercea Mondial.

Cu alte cuvinte, dacă preşedintele Băsescu ar fi fost supus, după obţinerea celui de-al doilea mandat, în 2009, procedurilor de verificare în vederea acordării certificatului de securitate, ar fi existat şanse mari ca relaţiile fratelui său cu clanul Bercea Mondial să fi fost depistate din timp şi, eventual, 

prevenite. 

Cu ce se ocupă Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat

ORNISS este o instituţie autonomă, aflată în subordinea Guvernului, care exercită atribuţii de reglementare, autorizare, evidenţă şi control în conformitate cu prevederile legii. 

În acest scop, ORNISS organizează evidenţa listelor şi a informaţiilor secrete de stat, a termenelor de menţinere în nivelul de clasificare, a personalului verificat şi avizat pentru lucrul cu informaţiile secrete de stat şi a registrelor de autorizări de la instituţiile care deţin sau care utilizează informaţii clasificate. Elaborează norme, instrucţiuni şi proceduri pentru protecţia informaţiilor naţionale clasificate şi, respectiv, a informaţiilor clasificate ale NATO. 

Tot în atribuţiile ORNISS intră şi cooperarea cu instituţiile publice, inclusiv cu cele care au atribuţii privitoare la protecţia informaţiilor clasificate, potrivit legii. 

De asemenea, instituţia aprobă eliberarea certificatelor de securitate pentru acces la informaţii naţionale clasificate, eliberează certificate de securitate pentru acces la informaţii NATO clasificate şi pentru participarea la activităţi organizate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

ORNISS funcţionează ca un consiliu, în care reprezentanţii serviciilor specializate în informaţii aprobă sau nu, prin vot, acordarea certificatelor pentru acces la informaţii clasificate. Fiecare reprezentant are drept de veto.

Citiţi şi:

STENOGRAME Mircea Băsescu: Cum să mă împrumut, mă, de la frate-miu, tu crezi că ăla are bani? Înregistrările, autentificate de un specialist al DNA

Fişierele video depuse de fiul lui Bercea Mondial ca probe în susţinerea plângerii sale împotriva lui Mircea Băsescu au fost folosite de anchetatori doar după ce au fost certificate de un specialist tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Postul de televiziune Antena 3 a publicat, marţi seara, noi stenograme din dosarul în care fratele preşedintelui este acuzat de trafic de influenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite