Capela generalului Lahovary din Cimitirul Bellu, declarată monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capela generalului Iacob Lahovary a fost proiectată de celebrul arhitect Ion Mincu
Capela generalului Iacob Lahovary a fost proiectată de celebrul arhitect Ion Mincu

În urma dezvăluirilor făcute de ziarul "Adevărul", Ministerul Culturii a declarat monument istoric capela generalului Iacob Lahovary, profanată de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie.

Dezvăluirile făcute de ziarul "Adevărul" despre cum a reuşit primarul PSD al sectorului 5, din Capitală, Marian Vanghelie (44 de ani), să ocupe, prin interpuşi, cripta generalului erou Iacob Lahovary, au determinat autorităţile să ia măsuri pentru a proteja monumentul.


La începutul lunii martie 2012, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, din Ministerul Culturii, a clasat capela, aceasta fiind inclusă pe lista monumentelor istorice.


Monumentul funerar a fost profanat de primarul Marian Vanghelie, care în 2008 şi-a înmormântat aici două rude. Cazul a intrat şi în atenţia procurorilor. Vanghlelie şi acoliţii săi, care l-au ajutat să înhaţe monumentul, trebuie să răspundă acuzaţiilor de profanare de morminte, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi distrugerea în formă calificată.

Capela Lahovary, opera arhitectului Ion Mincu

Monumentul funeral al generalului erou Iacob Lahovary este o adevărată bijuterie arhitectonică, cu o valoarea artistică a construcţiei incontestabilă. Cavoul a fost construit de celebrul arhitect Ion Mincu, la comanda generalului Iacob Lahovary.

Pe pereţii exteriori ai monumentului încă se mai văd inscripţiile care amintesc de faptele de vitejie ale generalul Lahovary
Blazonul masonic al fostului ministru de Externe: „Generalul Iacob Lahovary, recunoscinţă, regrete eterne din partea oficierilor”
Morţii primarului Marian Vanghelie au luat locul osemintelor generalului Iacob Lahovary

Vezi aici fotogaleria Capelei Lahovary

Potrivit specialiştilor, capela este un exemplu cu totul aparte de arhitectură funerară, proiectată sub forma originală a unei biserici tradiţionale româneşti.
Decoraţia exterioară, sub forma elementelor de piatră, şi frescele atent realizate transpun la scară volumetria şi imaginea unei biserici, făcând cavoul Lahovary să fie singurul de acest gen din patrimoniul arhitectonic românesc.


Capela Lahovary se află chiar în centrul Cimitirului Bellu. Pe pereţii exteriori încă se mai văd inscripţiile care amintesc de faptele de vitejie ale generalul Iacob Lahovary pe câmpul de luptă, la 1877. El a coordonat sângeroasele lupte de la Plevna şi Vidin. Pentru meritele sale, generalul a primit decoraţiile Virtutea Militară pe Câmpul de Luptă, Steaua României în timp de război şi Mare ofiţer al Ordinului Carol.


În ciuda vechimii şi valorii artistice ale criptei Lahovary, Ministerul Culturii a omis până acum să o treacă pe lista monumentelor istorice protejate.

Ministerul Culturii a reacţionat cu întârziere

Deşi situaţia monumentului era cunoscută de Ministerul Culturii, autorităţile au reacţionat cu mare întârziere. Abia după ce ziarul "Adevărul" a dezvăluit că Marian Vanghelie şi interpuşii săi au intrat abuziv în posesia capelei, profanând mormântul generalului Iacob Lahovary, Direcţia Culte a demarat procedurile de clasare.


"Procedura de clasare a fost demarată de Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a Municipiului Bucureşti, prin adresa nr. 34/11.01.2011, prin care au fost încunoştinţaţi proprietarul de la data respectivă, Mircea Sorin Niculae (n.r. interpusul şi vărul lui Marian Vanghelie), Administraţia Cimitirelor, Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria sectorului 4 şi Institutul Naţional al Patrimoniului. Prin adresa cu nr. 57/231/11.01.2012, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a Municipiului Bucureşti a completat dosarul de clasare cu planşa şi coordonatele zonei de protecţie ale capelei, fiind ultima solicitare a Secţiunii de Evidenţă din cadrul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice", se arată într-o adresă a Ministerului Culturii. Cu alte cuvinte, măsurile luate , deşi tardiv, de Ministerul Culturii, îl vor împiedica, pe viitor, pe Marian Vanghelie să se mai atingă de monument.

Interpuşii lui Vanghelie

Marian Vanghelie a pus ochii pe capela Lahovary în anul 2003. Cel care a mijlocit întreaga afacere a fost un coleg de partid. Radu Dumitru (44 de ani) era la acea vreme consilier local în sectorul 5, unde primar este Marian Vanghelie, dar şi şef al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU).

În această ultimă calitate, Dumitru a anulat actul de concesiune, din 1950, al descendenţilor familiei Lahovary, prevalându-se de un articol ambiguu din fostul Regulament de funcţionare a cimitirelor. El a declarat cripta Lahovary ca fiind „lăsată în părăsire" şi, în aceeaşi zi, a concesionat-o, cu tot cu morţii îngropaţi, unui angajat al lui Vanghelie, Nicolae Dan Cristea - actual director al Administraţiei Domeniului Public (ADP) Sector 5.
Ulterior, Cristea a donat cripta lui Mircea Sorin Niculae (35 de ani), vărul lui Marian Vanghelie, folosit ca interpus de primar şi în cazul preluării magazinului Bucureşti.


În aceeaşi zi în care a fost făcută donaţia, 17 iulie 2008, Marian Vanghelie şi-a înmormântat bunicul în cripta Lahovary. Martorii susţin că osemintele aflate în patru din cele şase cripte din capelă, printre care şi cele ale generalului Iacob Lahovary, ar fi fost aruncate la gunoi. După zece zile, o altă rudă a primarului sectorului 5, Liliana Bojan, a fost înmormântată în capelă.


Marian Vanghelie a recunoscut că şi-a înhumat rudele în cripta generalului Lahovary, dar crede că nu a făcut „nimic imoral".

Mai citește și:

Vanghelie şi-a băgat morţii în cavoul familiei Lahovary

Vanghelie despre profanarea criptei Lahovary: Asta-i viaţa!

Istoria Lahovary, profanată de Vanghelie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite