Bode, despre intervenţia în timpul căreia o femeie a murit: Începe cercetarea disciplinară a celor trei ofiţeri de la ISU Constanţa. Acolo au fost bâlbe de la un capăt la altul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că luni începe cercetarea disciplinară a trei ofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa în urma intervenţiei de săptămâna trecută de la incendiul în urma căruia o femeie şi-a pierdut viaţa aruncându-se de la etajul şase al blocului în ccare locuia care fusese cuprins de flăcări

.Bode a mai precizat că un ofiţer cu funcţie de conducere de la ISU Constanţa şi-a depus raportul de pensionare, iar acesta a fost aprobat. De asemenea, Lucian Bode a afirmat că în cazul intevenţiei de la Constanţa au fost bâlbe de la un capăt la altul.

Lucian Bode a declarat luni, că începe cercetarea disciplinară a celor trei ofiţeri de la ISU Constanţa pe lângă sancţiunile care au fost deja date. 

“Aţi văzut comunicarea publică de săptămâna trecută, mai exact de joi, IGSU a publicat aceste concluzii din comunicatul de presă rezultă foarte clar măsurile care au fost dispuse, nu vreau să le reiau, le cunoşteaţi foarte bine, vreau să subliniez doar primul aspect, cel legat de ancheta care se desfăşoară în acest moment la Constanţa. Vorbesc în acest moment, ea va începe astăzi cercetarea disciplinară a celor trei ofiţeri. Dincolo de sancţiunile care deja au fost date”, a transmis ministrul Afacerilor Interne. 

El a precizat că un ofiţer cu funcţie de conducere în cadrul ISU Constanţa şi-a depus raportul de pensionare, care a fost aprobat de conducerea IGSU. 

“Un ofiţer cu funcţie de conducere în cadrul ISU Constanţa şi-a depus raportul de pensionare, raportul a fost aprobat de domnul general Iamandi şi respectivul ofiţer cu funcţie de conducere va merge în pensie. Vorbesc despre o persoană cu responsabilităţi în ceea ce priveşte componenta logistică şi anume mă refer clar la scara respectivă care era defectă de foarte mult timp”, a precizat Lucian Bode.

Ministrul a menţionat că începe să funcţioneze de luni grupul de lucru care va prezenta eficienţa pernelor pneumatice de salvare.

“Tot astăzi începe să funcţioneze acel grup de lucru care în maxim două, trei săptămâni îmi va prezenta concluziile asupra a ceea ce eu am transmis public şi anume faptul că este anormal ca inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu aibă în dotare acele perne pneumatice de salvare. Vom vedea exact care sunt concluziile acestui grup de lucru, pe ce variantă vom merge, care sunt costurile estimative.  Aşteptăm finalul raportului de control pentru că controlul îl va executa o echipă din cadrul IGSU, nu de la nivel local şi când vom avea concluziile, vi le vom prezenta” , a explicat ministrul Afacerilor Interne. 

Lucian Bode a mai declarat că în cazul intervenţiei de la Constanţa au fost bâlbe de la un capăt la altul. 

“Astfel de derapaje, pentru că vorbim de un derapaj de la normele cu care ne-a obişnuit în marea majoritate a situaţiilor colegii de la ISU nu sunt permise, şi acolo au fost bâlbe de la un capăt la altul, din momentul în care a fost anunţat la 112 până la momentul intervenţiei, aţi văzut ce s-a întâmplat şi la locul incendiului, Toate aceste bâlbe vor fi cercetate şi concluziile specialiştilor vor fi prezentate, evident cu măsurile care se impun”, a menţionat Lucian Bode. 

IGSU a descoperit disfuncţionalităţi în rapoartele operative ale incendiului din Constanţa soldat cu decesul unei femei, dar şi faptul că nu au fost utilizate corespunzător mijloacele de comunicare, ceea ce a făcut ca unele resurse să ajungă târziu. Trei ofiţeri vor fi cercetaţi disciplinar în urma intervenţiei. Doi dintre aceştia aveau în responsabilitate tehnica din dotare, iar cel de-al treilea “a manifestat superficialitate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ” şi nici nu a dispus măsuri pentru corectarea disfuncţionalităţilor la locul intervenţiei. De asemenea, vor fi sancţionaţi disciplinar patru subofiţeri din cadrul ISU Constanţa şi personalul care a gestionat apelurile de urgenţă şi a coordonat resursele locale. IGSU a mai stabilit că au fost transmişi eronat timpii de alertare şi de ajungere la locul intervenţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite