Parlamentul a aprobat achiziţia a 231 de rachete antiaeriene MANPAD

Parlamentul a aprobat achiziţia a 231 de rachete antiaeriene MANPAD

Sisteme de rachetă MANPADS Stinger FOTO Profimedia

O solicitare a MApN privind achiziţia unor sisteme de rachete antiaeriene, a fost aprobată, marţi, în Parlament. Contractul de achiziţie are o valoare estimată la 662,5 milioane de euro, fără TVA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Birourile Permanente Reunite au aprobat, marţi, după primirea raportului favorabil din partea celor două Camere ale Parlamentului, solicitarea Ministrului Apărării Naţionale, „privind obţinerea aprobării prealabile pentru Programul de înzestrare cu tehnică militară "Sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scruta de acţiune, portabil - MANNPAD", în vederea realizării procedurilor legale”.

Membrii Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor şi Senatului au hotărât cu unimitate de voturi să acorde votul favorabil iniţiativei MApN, solicitarea înaintată invocând faptul că „starea actuală de înzestrare a Armatei României impune adoptarea unor măsuri urgenţe care să asigure adaptarea la noile condiţii ale mediului de securitate şi să permită îndeplinirea integrală a misiunilor şi obligaţiilor ce-i revin Armatei României, în plan naţional şi internaţional”.

Procedura de achiziţie a fost reluată anul acesta, în contextul regional actual, după ce Parlamentul aprobase iniţial, la cererea ministerului, o achiziţie în valoare de 307 milioane de euro, fiind la cel moment vorba doar despre înzestrarea forţelor terestre şi a forţelor navale cu 138 sisteme portabile de rachete antiaeriene. Ulterior, ministerul a hotărât şi înzestrarea Fortelor Aeriene şi Comandamentului pentru Operatii Speciale.

Reprezentanţii Ministerul Apărării Naţionale au argumentat necesitatea realizării programului amintind că „instituţia a solicitat anterior, în anul 2020, aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru acelaţi program, dar care avea că obiectiv înzestrarea forţelor terestre şi a forţelor navale cu 138 sisteme portabile de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acţiune, cu o valoare estimată a contractului de 307 milioane EUR fără TVA, membrii Comisiilor votând favorabil această solicitare în şedinta din 28 aprilie 2020, însa, având în vedere noul context regional de securitate, a fost reluată procedura pentru a fi solicitată aprobarea realizării programului pentru un număr mai mare de sisteme şi a pachetelor aferente, aşa cum au fost descrise în scrisoare, la o valoare estimată de 662,5 milioane EUR fără TVA”.

Potrivit solicitării, „programul consta în achiziţia a 231 de sisteme de rachete antiaeriene MANPAD, a suportului logistic aferent acestora, precum şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament, fiind destinate structurilor din cadrul Fortelor Terestre, Fortelor Navale, Fortelor Aeriene şi Comandamentului pentru Operatii Speciale”, având o valoarea contractului de achiziţie prezentat, fără TVA, a fost estimată la 662,5 milioane EUR.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările