APADOR-CH: „Operaţionalizarea neputinţei” la Poliţia Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină epidemie cu noul coronavirus, conform Ordonanţelor Militare poliţiştii locali din toată ţara au ajuns în subordinea Ministerul Afacerilor Interne (MAI). În realitate, o întreagă structură ierarhică din MAI s-a spălat pe mâini în cazul amenzii abuzive dată de poliţiştii locali unei tinere din Floreşti, pentru o postare pe Facebook la adresa primarului, trimiţând cazul spre rezolvare chiar la… primarul din Floreşti, susţine APADOR-CH.

„Ministerul Afacerilor Interne ne-a trimis răspuns la sesizarea pe care i-am adresat-o cu privire la un abuz evident al Poliţiei locale Floreşti. Este vorba despre cazul amendării, cu 1.000 lei, a unei tinere din comuna Floreşti pentru că l-a criticat, pe Facebook, pe primarul din Floreşti, care este şi superiorul ierarhic al Poliţiei locale Floreşti (în vremuri normale, când nu este stare de urgenţă, poliţia locală funcţionează în subordinea primarului, potrivit art. 4 al. 1 din Legea nr. 155/2010 – legea poliţiei locale).

Sesizarea a fost adresată  Ministerului Afacerilor Interne în temeiul prevederii din decretul prezidenţial privind instituirea stării de urgenţă, potrivit căreia, pe durata stării de urgenţă, poliţia locală se subordonează operaţional Ministerului Afacerilor Interne.

Soluţia adoptată de structurile din Ministerul Afacerilor Interne, probabil după eforturi şi deliberări epuizante, a fost de a trimite sesizarea împotriva Poliţei locale Floreşti la Primăria comunei Floreşti, pentru cercetare şi rezolvare, deoarece aceasta nu este o problemă ce ţine de MAI, ci de primărie.

Deci, Ministerul Afacerilor Interne a decis ca Poliţia locală Floreşti să fie cercetată de Primăria din Floreşti, condusă de primarul din Floreşti, pentru că a amendat o persoană din Floreşti, care a comis lezmajestatea de a-l critica – civilizat – pe primarul din Floreşti. Aşa, cercul s-a închis. «Case closed», ar fi zis un ilustru şef de poliţie, din trecutul nu atât de îndepărtat cât ar trebui.

Cu alte cuvinte, cine mai are de gând să critice autorităţile, să-şi bage minţile în cap. Ei  nu pot fi pedepsiţi, pentru că treaba lor e să te pedepsească pe tine. Tu nu-i poţi pedepsi, pentru că treaba ta este să fii pedepsit de ei. Halal, democraţie «operaţională»!

Am aflat de la MAI ce înseamnă subordonare operaţională

Subordonarea operaţională înseamnă, în realitate, nimic. Dacă, atunci când nişte poliţişti, despre care MAI spune că îi are, temporar, în subordine, comit abuzuri în timp ce se află în subordinea MAI şi «operaţionalizează» amenzi abuzive, dar nu pot fi anchetaţi sub nicio formă de către MAI pentru aceste abuzuri, «subordonarea operaţională» înseamnă fix nimic.

Eventual, mai înseamnă şi praf în ochii lumii, care trebuie să creadă că, pe durata stării de urgenţă, ministrul de interne este un oficial puternic, care are sub control toate poliţiile, inclusiv cele locale.

În realitate, nu este aşa. Pentru prostiile făcute de poliţia locală pe durata stării de urgenţă, ministrul de interne nu poate face nimic. Aşa afirmă, cel puţin, în scris, structurile specializate din MAI, atunci când sunt puse în faţa unui caz concret, pe care trebuie să-l rezolve. Până la urmă, cu subordonarea e aceeaşi poveste ca şi cu graviditatea. Este sau nu este. Nu merge să fie doar pe jumătate”, arată APADOR-CH. 

În finalul comunicatului, între altele, reprezentanţii ONG-ului arată cu degetul spre ministru Marcel Vela „care pozează în şef al tuturor poliţiilor în timpul stării de urgenţă şi care dă înapoi, cu sfială, atunci când e vorba să reacţioneze la un abuz evident al poliţiei locale”, dar şi spre şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Vasilescu, „ai cărui oameni au luat greaua decizie ca Poliţia locală Floreşti să fie anchetată de şeful ei, primarul din Floreşti pentru că a amendat pe cineva care l-a criticat pe primarul din Floreşti”, se ma arată în comunicat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite