Alţi patru proxeneţi din gruparea gălăţeană care exploata sexual gravide sau minore au fost duşi în faţa instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alţi patru proxeneţi din gruparea destructurată de DIICOT la mijlocul lunii mai ai fost reţinuţi pentru 24 de ore şi prezentaţi, marţi, cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Bucureşti. Cei trei fac parte din reţeaua care din 2012 acţiona prin metoda „loverboy” şi care exploata tinere şi minore în state precum Austria, Germania, Anglia, Cipru, Elveţia şi Turcia.

 „Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor S.M., S.P.B., G.M. şi G.L., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, trafic de migranţi, influenţarea declaraţiilor, şantaj, trafic de persoane în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată”, se arată  într-un comunicat al DIICOT.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2012, pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracţional organizat al cărui lider a dezvoltat la nivelul unor state ca Austria, Germania, Anglia, Cipru, Elveţia şi Turcia legături infracţionale cu diverse persoane pe care le foloseşte în vederea realizării scopului infracţional pe linie de proxenetism, trafic de persoane, contrabandă şi spălarea banilor.

Liderul grupării se credea intangibil

„Astfel, liderul grupării împreună cu ceilalţi membri ai grupului infracţional au recrutat persoane de sex feminin, din medii defavorizate, prin metoda loverboy, pentru a le plasa în vederea practicării prostituţiei pe teritoriul mai multor state europene, lăsându-le în grija legăturilor infracţionale pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului, în vederea obţinerii de sume mari de bani. Liderul grupării le induce persoanelor vătămate ideea că acestea produc bani din prostituţie ca urmare a ajutorului acordat de el, neputând altfel practica această activitate, în acelaşi timp fiind sigura modalitate prin care pot obţine sume de mari de bani într-un timp scurt”, arată DIICOT.

În cazul în care persoanele vătămate nu îi înmânează sumele de bani produse, nu se ridică la nivelul aşteptărilor sale, ori acestea refuză continuarea practicării prostituţiei în beneficiul său, liderul grupării recurge la agresiuni fizice sub diverse pretexte, în vederea producerii unei stări de temere, lăsându-le de înţeles că este intangibil, deoarece dispune de sume importante de bani cu care poate corupe organele de cercetare penală.

Anchetatorii informau, în data de 13 mai, că o grupare de proxeneţi români care opera atât în ţară, cât şi în Marea Britanie şi Austria prin metoda „loverboy” a fost destructurată de DIICOT cu sprijinul autorităţilor din statele respective. Douăzeci şi opt de tinere au fost exploatate sexual de către membrii grupării, începând din anul 2012, proxeneţii obţinând peste 1 milion de euro.

Pistoale şi macete, găsite în „arsenalul de lucru” al interlopilor

În urma percheziţiilor efectuate în România au fost ridicaţi şi indisponibilizaţi 18.700 de lei, 4.300 de euro, 100 de dolari, precum şi 8 autoturisme de lux, o autoutilitară şi 6 ceasuri, arată DIICOT. 

De asemenea, au fost depistate:

  • 4 pistoale cu muniţie cu bilă şi gaz,
  • o puşcă cu aer comprimat - calibru 5,5, 23 de cartuşe,
  • 2 cutii de  muniţie cu bile metalice,
  • 2 macete, o sabie tip samurai, mai multe cuţite,
  • 12 bancnote din cupiura 20 de lire sterline susceptibile a fi contrafăcute, aproximativ 2 grame de fragmente vegetale uscate de culoare verde oliv, bijuterii din aur,
  • 57 de parfumuri şi articole vestimentare susceptibile a fi contrafăcute, 19 telefoane mobile, 20 de cartele SIM, 5 laptopuri, 3 tablete, chitanţe pentru transferuri bancare, precum şi alte înscrisuri cu valoare probatorie în cauză. 

„Începând cu anul 2012 şi până în prezent, membrii grupării ar fi recrutat 28 de persoane de sex feminin, în special prin metoda loverboy, pe care le-ar fi plasat în diverse oraşe de pe teritoriul Europei, în scopul practicării prostituţiei şi obţinerii de foloase materiale. În alte cazuri, liderul grupării ar fi recrutat tinere vulnerabile, cu o situaţie materială şi familială precară, provenind din medii defavorizate, pe care le cointeresa material în vederea deplasării şi practicării prostituţiei în străinătate”, se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, interlopii sunt bănuiţi că, prin diverse tertipuri sau favoruri acordate (împrumutarea de bani, postarea unor anunţuri pe site-uri de profil, plata chiriei locuinţelor unde se prostituau, achiziţionarea biletelor de avion sau oferirea unor cadouri, în special bijuterii din aur) le creau persoanelor exploatate sentimentul că sunt profund îndatorate atât din punct de vedere moral, cât şi material  faţă de aceştia, motiv pentru care trebuia să presteze servicii sexuale contra cost în beneficiul lor, chiar dacă îşi achitaseră demult eventualele obligaţii existente.

Un alt factor de constrângere morală a victimelor îl reprezenta şi faptul că persoanele bănuite ar fi avut relaţii de concubinaj cu victimele, iar în urma acestora au rezultat copii minori de a căror îngrijire se ocupau rude ale membrilor grupării. În acest fel tinerele erau determinate să continue activitatea de prostituţie în beneficiul foştilor concubini.

Obligate să se prostitueze chiar şi atunci când erau gravide

„Astfel, membrii grupării fie recurgeau la ameninţări directe sau prin intermediul reţelelor sociale cu aplicarea de corecţii fizice victimelor sau membrilor familiei acestora, fie procedau efectiv la agresarea lor fizică. Gradul de cruzime al membrilor grupării rezultă şi din obligarea tinerelor exploatate la practicarea prostituţiei şi atunci când acestea erau gravide şi agresarea lor fizică, fără a ţine cont de starea de graviditate”, se arată în comunicat.

Totodată, proxeneţii sunt bănuiţi că ar fi tranzacţionat între ei victimele, cu sume între 5.000 şi 8.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite