14.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2,7 milioane de lei, aplicate de la intrarea în vigoare a noilor restricţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carantina

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a anunţat, vineri, că aproximativ 14.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2,7 milioane de lei, au fost aplicate de la intrarea în vigoare a noilor restricţii, cele mai multe pentru lipsa măştii de protecţie. De asemenea, sunt în lucru peste 330 de dosare penale care vizează eliberarea în fals a certificatelor verzi.

”De la începutul acestei săptămâni, poliţiştii şi jandarmii au desfăşurat peste 15.700 de acţiuni preventive în întreaga ţară pentru conştientizarea cetăţenilor şi a operatorilor economici cu privire la noile măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19. De asemenea, au fost desfăşurate aproape 4.500 de acţiuni de verificare a modului de respectare a noilor reglementări. Au fost aplicate aproximativ 14.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 2,7 milioane de lei”, a anunţat, vineri, într-o declaraţie de presă, Monica Dajbog.  

Potrivit acesteia, cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru nepurtarea măştii de protecţie, respectiv 12.286, în valoare de 1,8 milioane de lei.  

Totodată, au fost aplicate peste 1.700 de sancţiuni pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea, 130 de sancţiuni pentru nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea, 92 de sancţiuni pentru participarea la activităţi în spaţiul public, privat sau închis pentru care au fost instituite interdicţii ori restricţii.  

Aproximativ 100 de sancţiuni au fost aplicate operatorilor economici, care nu au respectat măsurile dispuse pentru prevenirea răspândirii virusului. 

Peste 330 de dosare penale care vizează eliberarea în fals a certificatelor verzi, cu 800 de persoane implicate

”În urma acţiunilor pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19, în această săptămână, poliţiştii au întocmit 22 de dosare penale, dintre care 15  pentru zădărnicirea combaterii bolilor.  Aş vrea să precizez că, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne sunt în instrumentare 335 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a certificatelor şi adeverinţelor de vaccinare, în care sunt cercetate peste 800 de persoane. Daca vor fi găsite vinovate, acestea riscă pedeapsa cu închisoarea”, a mai transmis Dajbog.  

Aceasta a precizat că, pentru verificarea certificatelor digitale, structurile MAI au deja în dotare peste 6.700 de dispozitive electronice. 

Ce restricţii sunt în vigoare

Prin Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă, în toate localităţile, a fost interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei în intervalul orar 22,00—5,00, cu unele excepţii, precum deplasările în interes profesional, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, pentru achiziţionarea de medicamente sau pentru alte deplasări justificate, precum pentru îngrijirea copilului, a persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori în cazul unui deces în familie.  

Persoanele care efectuează deplasări pe timpul nopţii în interes profesional sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. Persoanele, care se deplasează în interes personal, trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.  

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.  

Acestea trebuie să facă dovada îndeplinirii uneia dintre cele două condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19. 

Este interzisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci şi organizarea de evenimente private - nunţi, botezuri, mese festive şi altele asemenea.  

Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, dacă acestea sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, respectiv se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 

Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00—21,00.  

Accesul clienţilor în restaurante, cafenele şi la terase, precum şi în centrele şi parcurile comerciale este permis doar pentru cei care sunt vaccinaţi împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv cei care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.  

Excepţie fac persoanele care se prezintă la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin, cu condiţia să fie stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire din centrele şi parcurile comerciale.  

La serviciile publice comunitare, care funcţionează în centrele şi parcurile comerciale, este permis accesul şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore şi care fac dovada deplasării la un serviciu public comunitar prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic. 

În sediile instituţiilor publice, ale regiilor autonome şi ale operatorilor economici cu capital public, se permite accesul persoanelor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare ori care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.  

Aceste condiţii nu se aplică angajaţilor sau participanţilor în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenţionale, administrativ-jurisdicţionale şi a celor administrative din motive de ordine şi siguranţă publică.  

Tot excepţie fac şi persoanele care necesită servicii medicale şi prestaţii sociale, precum şi persoanele care se prezintă la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite