Ororile din casa unui profesor de 75 de ani care oferea meditaţii la matematică. Mărturia elevei care l-a dat în vileag

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor pensionar a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru agresarea sexuală a unei eleve de clasa a VIII-a căreia îi oferea meditaţii la matematică. Sentinţa nu este definitivă, procesul fiind pe rol în faza de apel. Dosarul scoate la iveală mărturii cumplite ale unor eleve meditate de-a lungul anilor de profesorul pensionar.

Marin Filionescu, un profesor de matematică pensionar, în vârstă de 75 de ani, din Popeşti-Leordeni, a fost condamnat în luna februarie a acestui an la şapte ani de închisoare pentru agresarea sexuală a unei fete de 14 ani care mergea la el la meditaţii. Sentinţa nu este definitivă, procesul fiind pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în faza de apel, cu următorul termen la începutul lunii iulie.

Sentinţa prin care profesorul, acum în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat la şapte ani de închisoare scoate la iveală că ani de zile profesorul a avut faţă de elevele care mergeau la el la meditaţii atitudini cu conotaţie sexuală, dar elevele nu au depus niciodată plângere. În final, Marian Filionescu a fost dat în vileag de o elevă de clasa a VIII-a abuzată în mai 2018, când fata de 14 ani se pregătea pentru examenul de Evaluare Naţională.

Aflată în casa profesorului pensionar pentru ore de matematică, tânăra a fost agesată sexual. Eleva le-a povestit anchetatorilor că în timp ce îşi punea cărţile în ghiozdan, profesorul a luat-o în braţe şi a început să o sărute în mod repetat pe gât şi pe obraz în apropierea gurii. „Eu mi-am tras capul şi am reuşit să scap din braţele acestuia, însă acesta m-a prins de mână şi m-a bruscat, iar în timp ce mă ţinea cu mâna dreaptă de mâna, cu cea stângă mă strângea de sâni. După aceasta, mi-a băgat mâna pe sub tricou şi eu i-am prins mâna, dar acesta, având mai multă forţă, s-a eliberat şi a început din nou să mă strângă de sâni, de această dată direct pe sutien, spunându-mi ca data viitoare să nu mai port sutien”, este mărturia fetei, care a mai spus că era în stare de şoc şi nu reuşea să mai aibă vreo reacţie decât să spună  „NU!, NU!”.

Reuşind să scape din casa profesorului, care locuia cu soţia sa, aflată în curte în timpul agresiunii, fata s-a urcat pe bicicletă şi a plecat acasă. A fost atât de bulversată încât, pe drum, a căzut de pe bicicletă. „Ajunsă acasă, nu am povestit cele întâmplate niciunei persoane, iar în momentul în care tatăl meu a încercat să mă sărute pe obraz, cum obişnuia, l-am împins, fiindu-mi foarte teamă”, a mai povestit eleva. În aceeaşi seară, fata a vorbit la telefon cu sora sa mai mare, plecată în străinătate, i-a povestit tot ce s-a întâmplat. La sfatul surorii sale, eleva le-a spus părinţilor tot ce s-a întâmplat, iar aceştia au sesizat Poliţia.

Mărturiile elevelor care au trecut prin casa groazei

Împotriva lui Marin Filionescu au depus mărturie mai multe foste eleve ale profesorului. Ajunse acum adulte, tinerele au confirmat apucăturile profesorului care le medita. Spre exemplu, una dintre tinere a declarat că în anul 2013, când era în clasa a X-a a luat meditaţii de la profesorul Filionescu timp de doi ani. „Pe parcursul meditaţiilor avea gesturi care mă făceau să mă jenez, respectiv să îmi pună mâna pe picior, să mă pupe pe obraz,când plecam de la meditaţii, când îmi strângeam cărţile şi le băgam in ghiozdan. De multe ori îmi povestea despre elevele care veneau la meditaţii că acestea ii cereau sfaturi pentru relaţiile sexuale ale acestora, că se întâmpla ca acestea să ii ia mâinile şi să i le pună pe sâni şi că acesta deţine poze cu toate elevele sale, iar intr-una din zile mi-a făcut şi mie o poză cu telefonul pentru a avea amintire”, a povestit tânăra.

Aceasta a mai declarat că o perioadă nu a mai mers la meditaţii pentru că nu avea bani, profesorul spunându-i că nu e nevoie să plătească. În momentul în care Filionescu i-a cerut fetei o poză cu ea, eleva a refuzat, reproşându-i că nu este etic. Profesorul i-a trimis atunci un mesaj în care i-a spus că „dacă nu este etic comportamentul său, atunci nici faptul că anumiţi elevi plătesc meditaţia, iar alţii nu, de asemenea nu este etic şi dacă mai vreau să vin la meditaţii, să plătesc ca şi ceilalţi suma de 70 de lei”.

O altă elevă, pe care profesorul a meditat-o în 2011 a declarat: „Exceptând îmbrăţişările şi sărutatul pe obraz la venirea şi plecarea de la meditaţii, profesorul Filionescu nu m-a atins sau agresat in vreun fel, decât că acesta de fiecare dată când eram singură aducea in discuţie subiecte cu conotaţie sexuală şi voia să cunoască aspecte despre viaţa mea intimă”. Aceeaşi martoră a declarat că ulterior a aflat că o prietenă a ei a refuzat să mai meargă la meditaţii pentru că profesorul Filionescu i-a atins sânii împotriva voinţei ei. „În timp ce îmi povestea plângea şi m-a rugat să nu spun nimănui despre acest lucru”, a mai declarat tânăra, cu ocazia anchetei.

O tânără din Popeşti-Leordeni a declarat că în perioada 2009-2007, când era în clasele V-VII, făcea meditaţii cu soţia profesorului Filionescu, şi ea profesoară de matematică. „Orele de meditaţie le făceam în sufrageria din casa doamnei profesoare şi cred că aici mai era încă un dormitor unde făcea meditaţii soţul ei. Îmi amintesc că de fiecare dată când veneam la meditaţie domnul profesor ne deschidea uşa şi mă pupa pe fiecare obraz, dar o făcea într-un mod care îmi provoca o stare de repulsie, adică mă pupa ca şi cum s-ar pupa doi iubiţi. Precizez că în timpul meditaţiilor, acesta  îmi spunea că sunt frumoasă şi mă pupa în continuare, câteodată şi de câte trei patru ori, iar mie îmi displăcea acest lucru. Soţia sa era de faţă şi cred că era obişnuită cu un astfel de comportament fiindcă nu lua mereu atitudine, însă îmi amintesc că o dată i-a spus să mă lase în pace pentru a-mi termina exerciţiul. Acesta i-a spus într-o zi şi colegei mele că este frumoasă, însă s-a întors către mine şi mi-a spus că eu sunt foarte frumoasă şi iar a început să mă pupe. Despre comportamentul lui i-am spus mamei mele, iar prin clasa a VII-a când soţia acestuia a plecat în Anglia, aceasta mi l-a recomandat pe soţul său pentru a continua meditaţia cu el, însă nici eu, nici mama mea nu am fost de acord, pe de-o parte fiindcă aflasem că nu este un profesor aşa bun şi pe de altă parte nu-mi plăcea comportamentul lui faţă de mine”, a declarat o altă tânără, martoră în dosarul în care a fost trimis în judecată profesorul Filionescu.

Judecător: „Profesorul a eşuat în păstrarea distanţelor fizice şi psihologice cu minorele”

În motivarea sentinţei prin care profesorul Filionescu a fost condamnat la şapte ani de închisoare, judecătorul arată că „din declaraţiile tuturor martorilor audiaţi în cauză coroborate cu declaraţia persoanei vătămate rezultă fără putinţă de tăgadă un veritabil mod de operare al inculpatului pe parcursul şedinţelor de meditaţii faţă de elevele sale. „Inculpatul Filionescu Marin îşi atribuia rolul de protector al elevelor sale, promiţându-le că le va ajuta în orice fel de probleme, le consilia în problemele cu părinţii, prietenii şi în alte probleme personale. Acesta îşi erija şi rolul de educator dincolo de domeniul matematicii, încercând să le sfătuiască în problemele personale. În acest sens, se constată că faţă de persoana vătămată şi-a exprimat interesul vizavi de rochia achiziţionată de aceasta pentru banchet, solicitând chiar şi o fotografie cu victima îmbrăcată în rochie, martora era întrebată frecvent dacă şi-a început viaţa sexuală, martorele erau interogate despre vieţile lor personale, iar martora era sfătuită de inculpat să întreţină relaţii sexuale cu un anumit băiat, relatându-i totodată şi despre eleve de-ale sale care îi cereau bani pentru pastila de a doua zi”, se arată în sentinţa de condamnare a profesorului Filionescu.

Judecătorul a mai reţinut că profesorul „încerca să se comporte faţă de minore ca un iubit, exprimându-şi direct faţă de acestea sentimente de afecţiune, suferind atunci când acestea nu răspundeau în acelaşi fel şi încercând să le convingă că manifestările sale sunt normale, dar neacceptate de societate, motiv pentru care trebuie ţinute secrete”. „Instanţa reţine atât din natura întrebărilor adresate martorilor de către inculpat, dar şi din explicaţiile date de acesta, faptul că profesorul Filionescu Marin a eşuat în păstrarea distanţelor fizice şi psihologice cu minorele, conversaţiile dintre aceştia în timpul meditaţiilor la matematică fiind extrem de intime”, se mai arată în sentinţa de condamnare a profesorului pensionar.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite