Nicuşor Dan, despre achiziţia ELCEN: Sper ca la rectificarea bugetară să ni să permită ridicarea plafonului de îndatorare pentru Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
elcen fb

„Sper ca rectificarea bugetară din august făcută de Guvern să permită ridicarea plafonului de îndatorare pentru Capitală, pentru achitarea datoriilor şi plata primei tranşe către achiziţia ELCEN”, a declarat miercuri edilul Capitalei, Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a declarat, întrebat despre datoria foarte mare pe care o are ELCEN faţă de furnizorul de gaze, că speră ca la rectificarea bugetară pe care o va face Executivul în luna august să existe o ridicare a plafonului de îndatorare pentru Bucureşti care să permită achitarea datoriilor respective şi plata primei tranşe către achiziţia ELCEN.

„Acesta este sprijinul de la Guvern pe care l-am solicitat şi sunt optimist că o să-l primim. În situaţia în care ni se permite această îndatorare, o să stingem atât aceste diferenţe de preţ care sunt de ordinul 400 de milioane de lei, cât şi datoria curentă, care în momentul de faţă este sub 400 de milioane de lei şi la începutul săptămânii viitoare o să fie undeva la 330-340 de milioane de lei”, a mai explicat edilul.

„Nu e vorba de o pierdere financiară, e o chestiune tehnică, în sensul că tariful cu care ELCEN vinde către Termoenergetica este dat de către ANRE în baza unor normative pe care ANRE le are şi care nu corespunde cu tariful real în ceea ce priveşte pierderile. Şi din cauza asta există o diferenţă care este estimată cam la 120 de milioane de lei pe 2020 şi la vreo 220 de milioane de lei pe 2021. Şi aceşti bani trebuie să fie recunoscuţi de către Consiliul General”, a afirmat Nicuşor Dan, întrebat miercuri, pe şantierul lucrărilor de termoficare din Pantelimon, ce se va întâmpla cu ELCEN care are o datorie foarte mare către furnizorul de gaze, iar jumătate din ea, peste 400 milioane nu apar, fiind pierderi financiare ale ELCEN.

Edilul general a mai spus că speră ca la rectificarea bugetară din august pe care o va face Guvernul să fie ridicat plafonul de îndatorare pentru Bucureşti care să permită achitarea datoriilor şi plata primei tranşe către achiziţia ELCEN.

„După cum ştiţi, o să fie o rectificare bugetară în cursul lunii august, aşa a anunţat Guvernul. Eu sper ca în cadrul acestei rectificări bugetare să existe o ridicare a plafonului de îndatorare pentru Municipiul Bucureşti, pentru ca ridicarea plafonului să permită achitarea acestor datorii şi plata primei tranşe către achiziţia ELCEN. Acesta este sprijinul de la Guvern pe care l-am solicitat şi sunt optimist că o să-l primim. În situaţia în care ni se permite această îndatorare, o să stingem atât aceste diferenţe de preţ care sunt de ordinul 400 de milioane de lei, cât şi datoria curentă, care în momentul de faţă este sub 400 de milioane de lei şi la începutul săptămânii viitoare o să fie undeva la 330-340 de milioane de lei”, a explicat Dan.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a precizat, miercuri, că Primăria Municipiului Bucureşti este cea mai bogată primărie din România, iar ministerul, prin ELCEN, a sprijinit mereu PMB în vederea furnizării agentului termic în Capitală şi o va face în continuare. „Problema Primăriei Capitalei şi a Termoenergeticii este că trebuie să îşi achite datoriile către ELCEN”, a adăugat liberalul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite