Primarul Capitalei cere autorităţilor centrale să intervină pentru distrugerea ambroziei

Primarul Capitalei cere autorităţilor centrale să intervină pentru distrugerea ambroziei

Primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban, cere autorităţilor centrale să ajusteze cadrul legal, astfel ca agenţii economici şi cetăţenii care nu distrug pe terenurile lor ambrozia să fie amendaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul unei conferinţe de presă, edilul a spus că, din cauza unor lacune în legislaţie, nu e posibilă aplicarea unor sancţiuni. Iar în lipa unor amenzi, ambrozia – plantă la care mulţi oameni sunt alergici –  nu este nimicită pe anumite terenuri private, transmite IPN.
 
În acelaşi timp, Ion Ceban solicită autorităţilor centrale să aloce bani pentru stârpirea ambroziei în alte localităţi din ţară, întrucât polenul acestei plante se împrăştie pe o distanţă de 30 de kilometri. Chiar dacă în municipiul Chişinău se întreprind măsuri de nimicire a ambroziei, oamenii oricum pot face alergie, în cazul în care în localităţile din apropierea capitalei încă mai există terenuri de ambrozie, a spus primarul.
 
„În suburbiile capitalei situaţia privind distrugerea ambroziei este destul de complicată. Primarii nu au echipamentele necesare şi resurse financiare pentru a interveni. Dar, după municipiul Chişinău, situaţia e şi mai gravă”, a subliniat  primarul capitalei.
 
Edilul a spus că a solicitat fostei conduceri a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului să intervină, dar a primit răspuns că sunt elaborate pliante informative pentru populaţie.
 
Pentru ameliorarea situaţiei în municipiul Chişinău, se planifică să fie creată o secţie specializată pentru distrugerea ambroziei, în componenţa Asociaţiei de Gospodărire a Spaţiilor Verzi, a specificat Ion Ceban.
 
Potrivit primarului, în vara anului curent în capitală au fost distruse, prin metode chimice, 51 de focare mari cu ambrozie, pe o suprafaţă totală de aproximativ de 23 hectare. Totodată, au fost nimicite, prin metode tehnice, alte 96 de focare de ambrozie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările