VIDEO Curtea Constituţională a R. Moldova: Dodon nu-şi poate exercita atribuţiile în legătură cu numirea ministrului Apărării. Se impune interimatul

VIDEO Curtea Constituţională a R. Moldova: Dodon nu-şi poate exercita atribuţiile în legătură cu numirea ministrului Apărării. Se impune interimatul

Curtea Constituţionala a Republicii Moldova FOTO IPN

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a concluzionat că există circumstanţe care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării în cazul numirii lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. Prin urmare, Sturza va fi numit în funcţie prin decret de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, sau de către premierul Pavel Filip.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea Constituţională a luat în discuţie vineri, 20 octombrie, sesizarea adresată Curţii Constituţionale privind constatarea circumstanţelor pentru instituirea interimatului funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării.
 
Înalta Curte a constatat că prin cel de-al doilea refuz al lui Dodon de a-l numi pe Eugen Sturza în funcţia de ministru se contată imposibilitatea de a-şi exercita funcţiile. Prin urmare, interimatul va fi asigurat de preşedintele Parlamentului sau de către prim-ministru.
 
Argumentul principal adus de Guvern în susţinerea sesizării vizează necesitatea depăşirii blocajului instituţional generat de preşedintele Republicii Moldova, prin încălcarea obligaţiei constituţionale de numire în funcţie a ministrului Apărării, la propunerea repetată a prim-ministrului Republicii Moldova. Astfel, autorul sesizării invocă articolul 56 (2) din Constituţie: "Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice, [...] răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le revin [...]."
 
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în conformitate cu Hotărârea Curţii Constituţionale din 17 octombrie 2017 oitrivit căreia refuzul şefului statului de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile şi justifică instituirea interimatului, Guvernul a solicitat constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova şi instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuţiilor constituţionale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcţia de ministru al Apărării.
 
Guvernul a adoptat în septembrie o decizie privind sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu refuzul preşedintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. Igor Dodon a respins candidatura lui Eugen Sturza la Apărare şi l-a propus pe Victor Gaiciuc. Preşedintele a atras atenţia Guvernului şi a majorităţii parlamentare că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza. Marţi Curtea Constituţională a decis că  refuzul şefului statului de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile şi justifică instituirea interimatului. Conform Curţii, într-o astfel de situaţie, speakerul Parlamentului va exercita funcţia de preşedinte interimar, iar dacă nici acesta nu va putea să-şi exercite atribuţiile, atunci premierul va face acest lucru. În temeiul deciziei Curţii, Executivul de la Chişinău a făcut joi un al doilea demers către judecătorii constituţionali.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările