Studiu: Instabilitatea politică şi corupţia au afectat negativ reforma justiţiei din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciocan justitie proces FOTO Shutterstock

Instabilitatea politică din ultimii ani, în combinaţie cu corupţia şi lipsa resurselor umane şi financiare, a afectat negativ implementarea reformelor statului de drept şi a reformei justiţiei, arată un studiu realizat de Asociaţia Obştească „INVENTO” şi prezentat la o conferinţă de presă de la IPN.

 „La aproape 10 ani de la demararea procesului de reformare, planurile strategice asumate au produs rezultate relativ incerte sau doar o „coajă goală”, potrivit raportului din 2019 al Comisiei Internaţionale a Juriştilor. Corupţia endemică, controlul politic, justiţia selectivă, lipsa integrităţii judiciare şi aplicarea slabă a legii au devenit parte a acestei imagini destul de sumbre. Încrederea publicului în sistemul de justiţie a continuat să scadă, iar, potrivit Barometrului Opiniei Publice, aproximativ 70 la sută din populaţia moldovenească nu are încredere în justiţie. Iar aproximativ 60 la sută cred că justiţia nu este independentă”, a remarcat Irina Buzu, avocată, autoare a studiului.

O delegaţie la nivel înalt a Coniliului Europei a vizitat Republica Moldova în anul 2020 şi a recomandat implementarea unor planuri strategice clare şi convenite de comun acord pentru asigurarea independenţei sistemului judiciar şi a capacităţii instituţiilor anti-corupţie de a-şi îndeplini mandatul.

„Delegaţia a solicitat o abordare deschisă şi incluzivă, implicând instituţii, grupuri profesionale şi membri ai sectorului asociativ. Iar în ianuarie 2020 autorităţile moldoveneşti au elaborat şi au adoptat proiectul unei noi strategii şi planul de acţiuni pentru asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei, pentru anii 2021-2024. Aceste documente au fost discutate intens cu Consiliul Europei, în prima jumătate a anului 2020, şi iau în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia, iar, odată implementată, această strategie ar trebui să alinieze în continuare sistemul judiciar la standardele europene”, a subliniat Irina Buzu.

Documentul de politici se axează pe trei direcţii de strategie şi obiective: independenţa, responsabilitatea şi integritatea actorilor din justiţie.

Studiul  „Rolul societăţii civile în avansarea statului de drept şi reformei justiţiei” a fost realizat în parteneriat cu Freedom House, organizaţia implementatoare a proiectului „Mobilizarea societăţii civile întru susţinerea integrităţii în justiţie în Republica Moldova”. Proiectul este implementat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, prin intermediul Biroului Internaţional de Asistenţă în Combaterea Traficului de Droguri şi Aplicare a Legii.  Studiul a fost realizat prin metoda de analiză şi retrospectivă în ultimii cinci ani în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite