Promisiunea ministrei Sănătăţii de la Chişinău: Preţurile la medicamente se vor micşora, iar salariile medicilor se vor majora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Europa Liberă
FOTO Europa Liberă

În cel mult o lună şi jumătate va fi elaborată o nouă metodologie de circulaţie a medicamentelor care va duce la scăderea preţurilor la acestea. Declaraţia aparţine ministrei Sănătăţii, Ala Nemerenco. Ministra spune că îşi doreşte medicamente accesibile pentru populaţie şi a declarat că va pune accent pe verificarea acordării medicamentelor compensate, transmite IPN.

Ala Nemerenco spune că medicamentele nu pot deveni ieftine de tot. Depinde de care medicamente sunt – originale sau generice. „Noi vrem să ne concentrăm atenţia şi asupra medicamentelor compensate. Dar foarte importantă este să se atingă un nivel ridicat de accesibilitate a medicamentelor”, a notat ministra în cadrul emisiunii „O nas” de la Jurnal TV. Potrivit ei, în Republica Moldova medicamentele sunt foarte scumpe.

Ministra spune că planifică în curând să organizeze o conferinţă de presă în cadrul căreia să anunţe oficial măsurile legate de ieftinirea medicamentelor. „Noi trebuie să ieşim în faţa oamenilor şi să le explicăm ce a fost, ce este în prezent şi ce le propunem”, a afirmat Ala Nemerenco.

Ministra susţine că trebuie să fie aprobată o listă a medicamentelor de bază, care trebuie să fie şi cele mai accesibile pentru populaţie. În plus, trebuie revizuit mecanismul de compensare a medicamentelor. „La fel, este un mecanism straniu. A fost făcută o analiză şi s-a constatat că nu se compensează cum trebuie. Aceasta este o cale foarte mare spre corupţie. Actualmente nu pot fi verificate rapoartele despre cine primeşte medicamente compensate, cum le raportează, cum sunt plătite. Nu există un sistem informaţional”, a continuat Ala Nemerenco.

De asemenea, ministra a menţionat că vor avea loc majorări de salarii în domeniul medicinei, însă acest lucru nu poate avea loc înainte să fie aprobat bugetul pentru anul viitor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite