Iulian Chifu, despre propunerea lui Andrei Năstase: Un guvern ales conjunctural nu este sustenabil în timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Demiterea unui guvern în timpul unei crize este inacceptabilă, însă în momentul în care guvernul respectiv nu face faţă situaţiei şi nu performează, atunci acesta poate fi demis. Mai mult decât atât cel care demite guvernul se face responsabil de investirea viitorului guvern. Opinia aparţine analistului român de politică externă Iulian Chifu, notează IPN.

„Cel care vine, propune, demite acest guvern trebuie să aibă şi soluţia pentru viitorul guvern. În caz contrar, îşi va antrena responsabilitatea că a lăsat Republica Moldova în plină criză de pandemie fără un guvern. Legătura între plecarea actualului guvern şi sosirea unui nou guvern mai bun este obligatorie. Pe de altă parte, nimeni nu se apucă să facă un guvern pentru trei zile. A face un guvern culegând voturi după principiul „lasă că o să voteze” nu este serios. Acest lucru nu este serios pentru niciun partener extern al Republicii Moldova. Un guvern ales de o majoritatea conjuncturală nu este sustenabil în timp”, a declarat Iulian Chifu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Avocatul Ştefan Gligor este de părere că formarea unui guvern în contextul actual este un exerciţiu dificil. „Unde vei găsi voturi fără Şor şi fără încă o grămadă de traseişti pentru anume un guvern integru?”, se întreabă el.

Pe lângă problema numărului deputaţilor care ar putea vota pentru un nou guvern, Ştefan Gligor afirmă că nu doar în PDM există disensiuni, dar şi în fracţiunea socialiştilor.

„Igor Dodon a suferit mai multe lovituri de imagini şi înfrângeri. Este într-o situaţie foarte complicată. Există disensiuni pe interior, nu doar în PDM din care s-au desprins mai mulţi oameni. Respectiv, in acest dezastru traseist nu avem nicio certitudine pentru scenariile care ni se propun”.

Fostul deputat Vadim Pistrinciuc se întreabă retoric dacă în spatele acestor scenarii nu se ascund lucruri mult mai importante. „Nimeni nu vrea să voteze cu unii, cu alţii, pentru că îşi pierd identitatea. Eu am o frică, dacă în timpul ăsta în care discutăm despre scenarii, să nu pierdem ceva mai importanta. În momentul dat, la toate capitolele, noi suntem în cădere liberă, în toate domeniile de administrare”, a spus el.

https://www.ipn.md/ro/iulian-chifu-un-guvern-ales-conjunctural-nu-este-sustenabil-7965_1074444.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite