Ion Ceban, răspuns la acuzaţiile aduse de consilierii municipali din PAS şi PPDA cu referire la achiziţionarea de autobuze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ceban

Primarul Ion Ceban a venit cu o reacţie la acuzaţiile aduse de aleşii locali din fracţiunile PAS şi PPDA referitor la iniţiativa de achiziţionare de către municipalitate a 100 de autobuze din Belarus. Subiectul privind reînnoirea materialului rulant al Î.M. Parcul urban de Autobuze este inclus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului municipal Chişinău de joi, 5 martie.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Primărie, Ion Ceban a calificat declaraţiile consilierilor din fracţiunile PAS şi PPDA drept eronate, făcute cu rea intenţie şi i-a îndemnat să fie mai informaţi pentru a nu duce lumea în eroare. 

De asemenea, primarul a chemat colegii din fracţiunile respective să vină cu proiecte mai avantajoase şi să le prezinte, în cazul dacă le au. „Noi suntem gata să fim membri ai aceste echipe de negocieri, atât cu PAS, PPDA, cât şi cu reprezentanţii din Belarus”, a spus Ion Ceban.

Primarul general a declarat că Executivul îşi propune acum soluţionarea problemei privind asigurarea cu transport public a municipiului şi a chemat consilierii municipali să susţină acest proiect. 

„Oamenii au nevoie de confort în transport, dar nu să fie nevoiţi să facă 3 km pe jos până a ajunge la staţia de transport public. Cred că cineva face intenţionat asemenea, declaraţii, pentru că ar avea interese în cazul cu microbuzele. Noi mâine nu votăm cumpărarea şi creditarea pentru autobuze, ci iniţierea delegării către executiv a posibilităţii de a negocia. Cineva pur şi simplu n-a citit proiectul de decizie”, a mai menţionat Ion Ceban.  

Edilul Capitalei a specificat că, potrivit proiectului de achiziţionare a autobuzelor, se prevede o procedură de creditare pe 5 ani, cu dobânda de 8% în lei, dar cu compensarea din partea părţii beloruse a 3,66% a acestui credit. Acesta ar însemna condiţii care astăzi nu mai există în Moldova, spune Ceban. El susţine că aceasta este cea mai bună ofertă pe care o putem avea acum pe piaţă, de 4, 99% maximum, dobânda anuală în lei, la rata inflaţiei de 6%.

Ion Ceban a precizat că Republica Moldova are în prezent semnat un acord cu partea belorusă, care prevede scutiri de TVA la un contract de achiziţie direct cu uzina producătoare. 

„Avem oferta de preţ cu 10 la sută mai ieftin faţă de ceea ce oferă în prezent piaţa de profil. Plus, avem un instrument de acoperire financiară oferit din partea belorusă care ne oferă un avantaj enorm. Chiar şi pentru creditele în condiţii preferenţiale oferite eventual din partea partenerilor europeni, care sunt în valută şi care trebuie negociată”, a conchis primarul.

Primarul general a mai spus că tot pachetul de documente privind proiectul de achiziţionare a autobuzelor a fost prezentat consilierilor, astfel că procedura este una transparentă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite