Fadei Nagacevschi dezminte acuzaţia PAS că s-a renunţat la evaluarea procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, spune că este surprins că propunerea de proiect ce vizează evaluarea judecătorilor este criticată de către unii exponenţi politici, care au invocat riscul de preluare a controlului politic asupra justiţiei.

Într-o postare pe Facebook, ministrul a scris cu referire la criticile aduse într-o conferinţă de presă de către lidera PAS, Maia Sandu, că „niciun exponent al partidelor politice care critică, până în prezent, nu a venit cu vreo propunere de ajustare a propunerii de proiect sau cu propuneri alternative”, transmite IPN.

Potrivit ministrului, abordarea publică a instrumentului de evaluare, ca fiind o tentativă de preluare a controlului asupra justiţiei, nu are niciun substrat factologic rezonabil. Fadei Nagacevschi afirmă că îşi pune întrebarea asupra scopului real urmărit de către fosta guvernare care a promovat instrumentul de evaluare al judecătorilor într-o formulă vădit politizată şi vădit contrară Constituţiei şi standardelor internaţionale.

„Nu este clar cum ar putea fi subjugat sistemul judecătoresc de către politic din moment ce tot procesul urmează să fie monitorizat de partenerii de dezvoltare, iar Comisia de evaluare urmând să fie formată de către Comisia de monitorizare ce ar urma să aibă în componenţa sa cinci experţi internaţionali şi cinci experţi naţionali din afara sistemului politic”, a scris Fadei Nagacevschi.

Totodată, ministrul a dezminţit acuzaţia că sistemul politic a renunţat la evaluarea procurorilor, aceasta fiind o prioritate a guvernării pentru revigorarea sistemului procuraturii.

https://www.ipn.md/ro/ministrul-justitiei-dezminte-acuzatia-ca-s-a-renuntat-la-7965_1070927.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite