Expert: Condiţiile Gazprom au menirea să menţină Moldova în sfera de influenţă a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Gazpromul şi-a schimbat atitudinea faţă de Republica Moldova, după ce la guvernare a venit un partid proeuropean. Este opinia expertului în securitate energetică, Sergiu Tofilat, potrivit căruia prin condiţiile impuse Chişinăului, Rusia îşi doreşte să menţină Republica Moldova în sfera sa de influenţă, notează IPN.

În acelaşi timp, reprezentanţii guvernării spun că autorităţile sunt pregătite pentru un eventual eşec al negocierilor cu Gazprom, pregătind opţiunea procurării gazelor naturale din surse alternative.

Reprezentanţii guvernării spun că autorităţile pregătesc scenarii de rezervă în eventualitatea în care negociatorii Republicii Moldova nu vor ajunge la un consens cu reprezentanţii concernului rus. Se întâmplă întrucât contractul actual cu Gazprom expiră la sfârşitul lunii.

„Nu putem să acceptăm un preţ de la Gazprom mai mare decât le este oferit altor ţări care semnează contracte pe termen lung. Asta este inacceptabil pentru noi. Planul nostru B este să ne asigurăm că avem gaz din surse alternative, chiar dacă va fi mai scump. În cazul în care negocierile cu Gazprom vor eşua, Guvernul este gata să achiziţioneze din surse alternative. Moscova propune condiţia de a asimila nişte datorii despre care nu ştim de unde au apărut ”, a spus Radu Marian în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Valeriu Munteanu, liderul formaţiunii Uniunea Salvaţi Basarabia cere autorităţilor transparenţă maximă în negocierile cu Rusia şi informarea societăţii despre eventuale concesii făcute Moscovei.

„Cred că 90% dintre elementele negocierilor cu Gazprom sunt politice, pentru că Moscova nu ţine la cele câteva zeci de milioane de dolari pe care le vom plăti noi pentru gaz. Aşteptăm de la guvernare transparenţă maximă în ceea ce priveşte dialogul cu Rusia, suntem siguri că Moscova stăruie pe elemente de slăbire a suveranităţii Republicii Moldova, vrea să ne pună în cârcă datoria Transnistriei la gaz. Am văzut stângăcii din partea guvernării. Să stângi focul de la Memorial, supărându-te pe Federaţia Rusă, nu denotă maturitate. Ori îl stângi şi te arăţi tare în faţa Rusiei, ori nu te înmoi şi îl aprinzi înapoi”, a spus Valeriu Munteanu.

Experţii energetici spun că multitudinea condiţiilor impuse de Gazprom au menirea de a taxa Republica Moldova pentru alegerea vectorului proeuropean.

„Atunci când era un partid prorus la guvernare întrebări nu erau, nici la formula de calcul, nici la datorii. De când la guvernare a venit un partid de orientare proeuropeană, Gazprom şi-a schimbat atitudinea. Brusc, au majorat preţurile de 4 ori, ne-au trecut la preţul de bursă, asta s-a făcut intenţionat. Ne spun despre nişte datorii inexistente, pun obstacole implementării pachetului energetic III, care înseamnă liberalizarea pieţei şi accesul la reţele pentru alţi furnizori, deci Gazprom vrea să deţină monopol în continuare. Sunt lucruri care au menirea să ne menţină în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse”, a spus Sergiu Tofilat.

De la instituirea stării de urgenţă, compania Energocom a fost mandatată să organizeze licitaţiile şi să procure gaze naturale de pe piaţa internaţională. Potrivit Agenţiei Proprietăţii Publice cea de-a patra rundă de licitaţii lansată de Energocom pentru achiziţionarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale a fost câştigată de trei companii. Drept furnizor şi partener în asigurarea securizării energetice a ţării se numără compania ucraineană Natfogaz, alături de alte două companii din Europa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite