
Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune deschis că preşedintele Maia Sandu încă nu a înaintat un candidat la funcţia de prim-ministru, chiar dacă se împlinesc trei săptămâni de la demisia Guvernului Chicu, deoarece acel candidat ar putea primi votul de încredere al Parlamentului, prin urmare Parlamentul nu va mai putea fi dizolvat şi, respectiv, nu se vor organiza alegeri parlamentare anticipate, aşa cum a promis Maia Sandu în campania electorală.
Însă, Maia Sandu riscă să încalce hotărârea Curţii Constituţionale din 6 august 2020, în încercarea de a provoca alegeri anticipate, care spune expres: „În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Preşedintele Republicii este OBLIGAT ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa”.
Majoritate parlamentară formalizată nu există, iar Maia Sandu a consultat deja fracţiunile parlamentare. Cu toate acestea, un candidat la funcţia de premier încă nu a fost desemnat şi nici nu se cunoaşte când şi dacă va fi desemnat.
Sergiu Litvinenco recunoaşte că procedura prin care se poate dizolva Parlamentul este prevăzută de Constituţie şi se referă la situaţia în care candidatul desemnat la funcţia de premier nu primeşte votul de încredere al Parlamentului în urma a două tentative. Doar că deputatul încearcă să interpreze hotărârile CC în favoarea Maiei Sandu şi omite faptul că preşedintele este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier, justificând această acţiune prin faptul că există riscul învestirii unui Guvern şi va fi imposibilă organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
„Evident că cea mai scurtă cale spre alegeri anticipate este dacă Parlamentul de două ori respinge solicitarea de învestitură a unui Guvern venită din partea unui candidat la funcţia de Prim-ministru. Numai că această cale comportă şi cele mai multe riscuri. Şi asta deoarece, indiferent ce se spune în public, se pot găsi 51 de parlamentari care să voteze acest Guvern. Or, gradul de încredere în deputaţii acestui Parlament este zero, mulţi vor să-si păstreze fotoliile călduţe, chiar dacă ne vor vorbi solemn că se ghidează de interesul ţării. Şi dacă cumva se învesteşte un Guvern, alegeri parlamentare nu vor mai avea loc, iar Parlamentul actual va activa, cel mai probabil, până în 2023”, a scris Sergiu Litvinenco pe Facebook.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: