CSM a aprobat cererile de demisie ale judecătorilor Druţă şi Sternioală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Druţă magistrat

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat în şedinţa de vineri, 13 decembrie, cererile de demisie ale judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiţie, Oleg Sternioală şi Ion Druţă, care a fost şi preşedintele CSJ, transmite IPN.

Cererile au fost aprobate cu şapte voturi ale membrilor CSM cu drept de vot. Astfel, se propune Parlamentului eliberarea lui Ion Druţă şi a lui Oleg Sternioală fin funcţia de judecător. Ambele hotărâri pot fi contestate la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 de zile.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a anunţat concursuri la toate posturile vacante din sistemul judecătoresc, inclusiv opt posturi vacante la CSJ şi patru la Curtea de Apel Chişinău.

Ion Druţă a fost reţinut la începutul lunii octombrie, dar în prezent se află sub control judiciar. Acesta este cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită. Acum o săptămână, în cadrul acestui dosar, oamenii legii au aplicat sechestru pe bunuri imobiliare şi autovehicule în valoare de 12,8 milioane de lei.

Oleg Sternioală a fost reţinut pe 4 noiembrie într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari, însă a fost eliberat în sala de judecată, fără a-i fi aplicată o altă măsură. Judecătorii au respins demersul procurorilor de aplicare a măsurii preventive – arest pentru 30 de zile. Decizia a fost contestată de procurorii anticorupţie, care au considerat neîntemeiată hotărârea instanţei de judecată. La începutul săptămânii, CSM a admis parţial sesizarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului la reţinere, aducere silită, percheziţie şi arestare a judecătorului Oleg Sternioală. De asemenea, CSM a eliberat acordul pentru efectuarea acţiunilor de urmărire penală de percheziţie şi aducere silită în privinţa judecătorului CSJ pentru îmbogăţire ilicită.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite