Cine va câştiga alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Rezultatele a două sondaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova şi Comunitatea „WatchDog.MD şi Institutul de Politici Publice au publicat luni, 9 noiembrie, două sondaje de opinie. Ambele studii arată că lupta în turul doi al alegerilor prezidenţiale între Maia Sandu şi Igor Dodon va fi foarte strânsă.

Potrivit celor de la Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, a căror studiu are marja de eroare de +-3%, Igor Dodon ar urma să obţină 41,4% din voturi, iar Maia Sandu 40,5%. Acelaşi studiu mai arată că 51,5% din alegători îşi doresc ca viitorul preşedinte de ţară să fie bărbat, iar 27,9% au afirmat că doresc ca ţara să fie condusă de o femeie.

De partea cealaltă, studiul publicat de WatchDog şi IPP arată că Maia Sandu va ieşi învingătoare în alegeri cu 33%, iar Igor Dodon ar obţine 31,1%.

Amintim că Maia Sandu şi preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, se vor întâlni în turul doi în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Asta după ce cei doi concurenţi electorali au obţinut cele mai multe voturi în scrutinul din 1 noiembrie.

Ca şi în alegerile din 2016, şi de această dată marea bătălie s-a dat între candidatul proeuropean Maia Sandu, care a obţinut 36,16% din voturi, şi candidatul prorus Igor Dodon, care a acumulat 32,61% din voturi. Prin urmare, şi în alegerile din 15 noiembrie moldovenii vor trebui să aleagă între Vest şi Est.

Marea surpriză a acestor alegeri a fost primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a obţinut circa 16.9% din voturi, fiind urmată de Violeta Ivanov, candidată din Partidului Şor, condus de deputatul fugar Ilan Şor - 6,49%. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a fost votat de 3,26% din alegători, iar liderul PUN, Octavian Ţîcu, de 2%, urmat de candidatul PLDM, Tudor Deliu, care a luat 1,37%, Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Prezenţa la vot a fost mai scăzută comparativ cu anul 2016. În total au votat 42,76% din alegători - 1.214.757 de voturi exprimate. Prezenţa la vot a femeilor a fost mai mare - 53.9%, iar cea a bărbaţilor de 46,1%. Prin comparaţie, în 2016, în primul tur au votat 50,95% din alegători, adică 1.418.518 de alegători.

În cursa electorală pentru prezidenţiale au fost înscrişi opt candidaţi: Renato Usatîi - Partidul Nostru, actual primar de Bălţi; Andrei Năstase - Platforma DA, fost ministru de Interne; Maia Sandu - Partidul Acţiune şi Solidaritate, ex-premier; Igor Dodon - candidat independent, sprijinit de Partidul Socialiştilor; Octavian Ţîcu - PUN, deputat în Parlament; Dorin Chirtoacă - Mişcarea Politică Unirea, ex-primar de Chişinău; Violeta Ivanov - Partidul Şor, deputată în Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite