CCM, sesizată să se pronunţe în baza cărui sistem electoral se vor desfăşura alegerile parlamentare anticipate în situaţia în care acestea vor avea loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a fost sesizată să se pronunţe în baza cărui sistem electoral urmează să se desfăşoare alegerile parlamentare anticipate în situaţia în care acestea vor avea loc. Autorii sesizării sunt deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Sergiu Litvinenco, deputatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, şi deputatul Partidului Socialiştilor, Vasile Bolea, transmite IPN.

Autorii sesizării menţionează că întrebarea „în baza cărui sistem electoral urmează a se desfăşura alegerile parlamentare anticipate în situaţia în care acestea vor avea loc?”, vine în contextul în care Parlamentul a adoptat modificări legale prin care a fost anulat sistemul electoral mixt şi a fost revigorat sistemul electoral proporţional care a intrat în vigoare la 17 august 2019.

Potrivit autorilor sesizării, demersul este necesar pentru asigurarea previzibilităţii procesului electoral. 

„Trebuie de precizat că necesitatea interpretării art.72 alin.(3) lit. a) din Constituţie prin raportare la aspectele învederate nu presupune că semnatarii prezentei sesizări şi partidele din care fac parte se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate – alegerile parlamentare anticipate pot fi declanşate exclusiv în condiţiile şi în circumstanţele prevăzute de Legea Supremă – ci este necesară pentru asigurarea previzibilităţii procesului electoral şi a cadrului normativ aferent acestuia”, se menţionează în sesizare.

Amintim că anterior Curtea Constituţională, la sesizarea a trei deputaţi independenţi, a hotărât că alegerile anticipate pot avea loc doar în baza sistemului electoral în care s-au petrecut alegerile ordinare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite