Cât ar costa eventualele alegeri parlamentare anticipate din R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri Moldova

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, spune că instituţia deja a făcut un calcul estimativ al unui eventual scrutin parlamentar anticipat. Şeful CEC spune că, dacă Parlamentul va decide organizarea alegerilor în acest an, pentru buna lor desfăşurare ar fi necesare 120 de milioane de lei. În plus, Cimil spune că CEC este pregătită de organizarea votului pentru diaspora timp de două sau mai multe zile, notează IPN.

Preşedintele CEC, Dorin Cimil spune că instituţia este gata pentru organizarea unui scrutin parlamentar anticipat în anul curent, dacă asupra acestui lucru se va conveni la nivelul partidelor parlamentare. Deşi în bugetul de stat pentru anul 2021 nu au fost alocate fonduri pentru acest exerciţiu electoral, şeful CEC spune că pe timp de pandemie alegerile ne-ar costa 120 de milioane de lei.  

„Autoritatea electorală de la Chişinău este permanent pregătită de alegeri, însă deocamdată nu avem o hotărâre privind anunţarea datei alegerilor. Totuşi, noi am făcut unele estimări, este vorba despre 114 milioane de lei. La această sumă se adaugă cheltuielile preconizate pentru procurarea materialelor anti-COVID-19. Potrivit calculelor noastre, ar fi cam 120 de milioane de lei, cheltuieli bugetare”, a declarat Dorin Cimil în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Mai mult, preşedintele  CEC spune că instituţia este gata să asigure votul pentru diaspora timp de 2 sau mai multe zile consecutiv în condiţii de maximă securitate. Totuşi, decizia de modificare a legislaţiei electorale în acest sens aparţine deputaţilor.

„O opţiune benefică credem că ar fi organizarea alegerilor pe parcursul a două sau mai multe zile. Acesta este următorul pas spre care tindem, mai ales că legislaţia electorală a Republicii Moldova este aproape gata în acest sens şi nu va necesita multiple modificări, dacă Parlamentul va autoriza efectuarea votului mai multe zile consecutiv. Comisia deja s-a pronunţat prin avize pozitive la unele proiecte de lege în acest sens”, a mai spus preşedintele CEC, Dorin Cimil.

În Parlamentul de la Chişinău există un proiect de modificare a Codului electoral care prevede extinderea perioadei de vot pentru conaţionalii din diaspora la 2 zile şi majorarea numărului buletinelor de vot de la 5 la 10 mii pentru o secţie de votare. Iniţiativa nu a întrunit, deocamdată, susţinerea majorităţii deputaţilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite