Andrian Candu: Interpol nu a acceptat căutarea internaţională a lui Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Parlamentului, deputatul democrat Andrian Candu, susţine că Interpol nu a acceptat cerere de căutare internaţională a fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit lui Candu, cererea nu a fost acceptată pentru că dosarul în baza căruia a fost înaintată ar fi unul politic, transmite IPN.

Democratul a menţionat că vorbeşte tot mai rar şi mai rar cu Vladimir Plahotniuc, dar nu cunoaşte unde se află acesta. „Eu nu-l întreb pe Plahotniuc unde este pentru că nu vreau să-l pun nici pe dumnealui în situaţia să-mi răspundă, nici eu nu vreau să ştiu fiindcă atunci, probabil, aş fi încălcat legea dacă nu anunţ legea”, a declarat parlamentarul în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

Totodată, Andrian Candu susţine că nu a ştiut despre a doua identitate a lui Vladimir Plahotniuc, dar înţelege că ar fi vorba despre un dosar secret.

„Normal că oamenii care ocupă anumite funcţii n-ar trebui să se expună până se desecretizează acele materiale. Înţeleg că ar avea anumite legături cu ostaticii din Afganistan, înţeleg că se pregăteau anumite operaţiuni, anumite discuţii, anumite călătorii, o anumită implicare, inclusiv a factorului politic. Asta eu am înţeles printre rânduri, dar, în acelaşi rând, am înţeles tot printre rânduri, fără să am acces la aceste informaţii, că nu a fost folosită această identitate”, a continuat politicianul.

În opinia lui, trebuie examinat ce anume a stat la baza eliberării unei noi identităţi. „Şi atunci când afirmăm sau speculăm că a folosit a doua identitate trebuie să avem probe că s-a folosit această a doua identitate. Eu înţeleg că această identitate a fost elaborată pentru un anumit scop care nu a fost realizat, legat de un anumit dosar secret”, a adăugat deputatul.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Andrian Candu a menţionat că pledează pentru revenirea la alegerea preşedintelui ţării de către Parlament. „Eu cred că în Republica Moldova, ca republică parlamentară, preşedintele trebuie să fie ales de Parlament, dar această schimbare de la alegerea directă în alegerea în Parlament trebuie să se realizeze în baza unui referendum sau a unei decizii politice prin modificarea Constituţiei”, a notat democratul. În opinia lui Andrian Candu, în 2016, atunci când Curtea Constituţională a hotărât revenirea la alegerea şefului statului direct de către popor, a avut loc „un viciu de procedură”.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite