Ambasadorul Rusiei în R. Moldova, convocat la MAE după ce Maria Zaharova a criticat-o pe Maia Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oleg Vasneţov, ambasadorul Rusiei la Chişinău.
Oleg Vasneţov, ambasadorul Rusiei la Chişinău.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Moldova a luat act de declaraţia reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, făcută în cadrul briefingului din 20 aprilie, prin care „se menţine retorica neconstructivă şi inacceptabilă la adresa preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă.”

„Dat fiind limbajul inacceptabil utilizat la adresa şefei statului din partea reprezentantului oficial al diplomaţiei ruse, MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov”, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al MAEIE.

„Recomandăm Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse să ia cunoştinţă de textul discursului Preşedintei Maia Sandu, care este accesibil în limba rusă şi care nu lasă loc de interpretări: „Хочу особо подчеркнуть: никто и никому не запрещает праздновать девятое мая. Наоборот: мы обязаны помнить о победе цивилизации над фашизмом и нацизмом. Мы обязаны чтить павших и хранить память о главной трагедии двадцатого века - о Второй мировой войне”, se arată într-un comuncat al MAEIE.

„Subliniem că deciziile adoptate recent în Parlamentul Republicii Moldova reprezintă un drept suveran al ţării noastre. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerinţa într-un proces democratic, legitim şi intern al ţării noastre”, se menţionează în comunicatul MAEIE.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova a venit cu mesaj către autorităţile de la Chişinău, informează ria.ru, citat de Unimedia.info.

„Încă o dată, facem apel la Chişinăul să renunţe la retorica confruntatoare care dăunează cooperării ruso-moldoveneşti, sau vom răspunde. Aceste răspunsuri vor fi dureroase”, a spus Zaharova.

Evaluând afirmaţia Maiei Sandu că locul unor astfel de simboluri precum panglica Sf. Gheorghe este „în coşul de gunoi al istoriei”, Zakharova a spus că o persoană care permite astfel de cuvinte „va merge însuşi în aceste gropi ale istoriei”. 

Amintim că şi senatorul rus Alexei Puşkov a ameninţat-o pe preşedintele Maia Sandu că Republica Moldova ar putea sfârşi la „coşul de gunoi al istoriei”. Declaraţia a fost făcută în contextul promulgării de către şeful statului a legii privind interzicerea simbolurilor agresiunii militare ruse. Reprezentantul Platformei DA spun că astfel de declaraţii nu pot fi tolerate, iar ambasadorul rus trebuie să ofere explicaţii.

Preşedintele Maia Sandu a anunţat marţi, 19 aprilie, că a promulgat legea care interzice folosirea simbolurilor de război - literele „Z” şi „V”, dar şi panglica „Sfântul Gheorghe”. Maia Sandu a precizat că aceste semne sunt folosite de armata rusă în Ucraina, motiv pentru care autorităţile de la Chişinău au decis să le interzică pentru a nu fi promovat războiul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite