Activiştii lui Renato Usatîi au organizat un protest nocturn în faţa Parlamentului de la Chişinău. Două persoane au fost reţinute VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO deschide.md
FOTO deschide.md

Circa o sută de activişti ai Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi, au protestat în noaptea de miercuri, 19 iulie, în faţa Parlamentului de la Chişinău. Manifestanţii au cerut retragrea proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral.

Protestul nu a trecut fără incidente, două persoane persoane au fost reţinute în urma unor altercaţii cu poliţiştii, care au format un cordon în jurul Legislativului.

Într-un comunicat de presă al MAI, se menţionează că poliţiştii au intervenit la curmarea acţiunilor ilegale a unor participanţi la protest, care intenţionau să instaleze ilegal corturi pe trotuar.

„Poliţiştii au atenţionat persoanele care manifestau un comportament neadecvat, iar aceştia categoric nu sau conformat cerinţelor legale ale angajaţilor de Poliţie aflaţi în exerciţiul funcţiei.
După mai multe atenţionări, oamenii legii au intervenit pentru a stopa acţiunile ilegale. Astfel, doi bărbaţi cu vârstele cuprinse între 29 şi respectiv 42 ani, originari din Chişinău şi Leova, care au dat dovadă de comportament violent, au fost conduşi la Inspectoratul de Poliţie pentru documentarea şi stabilirea tuturor circumstanţelor”, afirmă oficialii.

De partea cealaltă, reprezentanţii Partidului Nostru susţin cp poliţiştii în civil ar fi provocat altercaţia.

Partidul Nostru, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr au anunţat că vor protesta în dimineaţa de joi, 20 iulie, în faţa Parlamentului. Ulterior, Anatol Şalaru, preşedintele executiv al PUN, a informat opinia publică că şi formaţiunea sa se va alătura protestului, deşi anterior afirma că nu va protesta alături de Renato Usatîi.

Intenţia acestor partide de a protesta anume joi, vine după ce speakerul Andrian Candu a declarat că deputaţii se vor întruni în şedinţă joi şi vineri, unde ar urma să voteze în lectura a doua pentru trecerea la sistemul electoral mixt.

Amintim că experţii constituţionali ai Consiliului Europei, întruniţi în cadrul unei şedinţe plenare a Comisiei de la Veneţia vineri, 16 iunie, au dat o apreciere negativă proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. În urma dezbaterilor, experţii Comisiei de la Veneţia au concluzionat că reforma privind trecerea la sistemul electoral mixt nu a atins un consens larg. De asemenea, schimbarea sistemului electoral trezeşte îngrijorări semnificative. Şi anume faptul că deputaţii aleşi vor fi vulnerabili în faţa intereselor de business.

De menţionat că marţi, 20 iunie, o delegaţie a Republicii Moldova în frunte cu premierul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu şi liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, au plecat într-o vizită oficială la Bruxelles, unde membrii delegaţiei au avut întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni, iar unul dintre principalele subiecte discutate a fost şi schimbarea sistemului electoral.

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei întrevederi cu Pavel Filip miercuri, 21 iunie, a declarat: ,„Împărtăşesc părerea Comisiei că introducerea sistemului electoral mixt este o schimbare fundamentală, care ar pune riscuri serioase pentru democraţie şi statul de drept în contextul politic actual din Moldova”.

La rândul lor, autorităţile Republicii Moldova dau asigurări că vor respecta în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneţia, afirmând că decizia finală aparţine suveranului şi că sunt motivaţi să voteze proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite