În timp ce ucrainenii mor din cauza invaziei ruse, Dodon apare lângă drapelul Rusiei şi explică de ce războiul este „o oportunitate” pentru Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon via Facebook
Igor Dodon via Facebook

În timp ce ucrainenii mor din cauza invaziei ruse, fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la o întrevedere în format online cu reprezentanţii partidului rus „Delovaia Rossia”, unde a căutat soluţii despre cum ar putea profita Moldova pe seama războiului din Ucraina. Deşi întâlnirea s-a desfăşurat online, iar Dodon nu mai deţine funcţii de stat, fostul şef de stat a decis să afişeze şi drapelul rus în sala de conferinţe.

„Cuvântul „criză”, scris în chineză, este format din două ieroglife. Unul înseamnă „pericol”, celălalt – „oportunitate”. Noi putem şi trebuie să beneficiem de oportunităţile existente”, a spus Dodon.

Igor Dodon consideră că autorităţile de la Chişinău ar trebui să profite din plin de invazia rusă din Ucraina şi să-şi dezvolte economia, asta în timp ce mii de ucraineni mor din cauza ocupanţilor ruşi.

„Moldova poate deveni un hub regional, o punte economică între Vest şi Est. Criza actuală, cauzată de conflictul regional şi de sancţiunile economice şi politice bilaterale fără precedent, reprezintă o oportunitate pentru ţări precum Republica Moldova, care, datorită amplasării geografice şi paşilor chibzuiţi din partea autorităţilor, ar putea să-şi crească semnificativ performanţa economică din contul tranzitului de bunuri şi servicii”, a scris Igor Dodon.

Dodon susţine că în cadrul discuţiei cu oficialii ruşi a examinat planul de activitate al Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse pentru anul 2022, problemele comerţului reciproc în condiţiile actuale şi posibilităţile de soluţionare a acestora, precum şi evenimentele comune pe care intenţionează aceştia să le organizeze.

Potrivit lui Dodon, pierderile economice majore pe care Moldova deja le înregistrează din cauza perturbării fluxurilor logistice şi financiare tradiţionale pot fi acoperite în mod semnificativ, iar criza poate fi depăşită cu rezultate economice pozitive, dacă vor fi respectate următoarele condiţii:

- Moldova va rămâne o ţară neutră şi nu se va alătura niciunei sancţiuni economice şi politice;

- autorităţile vor face anumite modificări în legislaţie şi alte acte normative, care vor permite rezidenţilor şi nerezidenţilor Republicii Moldova să profite de situaţia actuală (suntem pregătiţi să prezentăm propuneri în acest sens);

- BNM, în regim de urgenţă, va ajuta băncile comerciale şi va elabora noi proceduri în scopul de a evita pierderile grave cauzate de suspendarea unor tranzacţii şi servicii bancare directe între băncile din Republica Moldova şi cele din Rusia (multe bănci deja apelează la băncile intermediare din alte ţări);

- în regim de urgenţă vor fi înlăturate toate obstacolele birocratice interne şi se va ajunge la un acord cu partenerii internaţionali pentru asigurarea de noi rute de transport sigure (la nord prin România, Ungaria, Slovacia, Polonia şi Belarus; la sud prin Dunăre şi Marea Neagră).

„Îndemn autorităţile moldoveneşti să examineze cu seriozitate oportunităţile unice care apar pentru economia noastră în condiţiile crizei actuale. Guvernul trebuie să creeze condiţii, iar businessul se va ocupa de restul!”, a mai spus Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite