A început unul dintre cele mai mari exerciţii militare care implică NATO, Cold Response 2022 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţii militare desfăşurate în Norvegia. Foto: Captură video Youtube
Exerciţii militare desfăşurate în Norvegia. Foto: Captură video Youtube

La Cold Response 2022 iau parte 30.000 de soldaţi din 25 de ţări NATO şi partenere. Exerciţiile militare au început luni, datorită crizei dintre Occident şi Federaţia Rusă.

Exerciţiile Cold Response au fost programate de 8 luni, acestea vizează verificarea capacităţii Norvegiei de a întâmpina întăriri străine în cazul unui atac din partea unei ţări terţe, conform articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic. 

Generalul Yngve Odlo, cel care conduce manevrele militare, a declarat că „este un exerciţiu defensiv”. Acesta a mai adăugat că „nu este o operaţiune militară cu o finalitate ofensivă”. 

Aceste exerciţii militare sunt planificate o dată la doi ani. Se desfăşoară manevre: maritime, aeriene, amfibii şi terestre. Acestea se desfăşoară pe teritoriul norvegian, inclusiv în zona arctică, dar la o distanţă de câteva sute de kilometri de graniţa ruso-norvegiană. 

Conform comunicatului NATO:

  • La aceste manevre militare participă 30.000 de militari din peste 25 de ţări din Europa şi America de Nord.
  • Aceştia îşi desfăşoară exerciţiile în condiţii de vreme rece, pe uscat, în aer şi pe mare.
  • Manevrele militare se desfăşoară în Norvegia şi mările învecinate.
  • Aceste exerciţii ajută aliaţii şi asociaţii să practice desfăşurările militare împreună, pentru a fi pregătiţi pentru orice situaţie.
  • Cold Response 2022 este un exerciţiu desfăşurat periodic.
  • Acesta a fost anunţat în urmă cu 8 luni. Nu are legătură cu invazia din Ucraina.

Ambasadorul Rusiei a declarat săptămâna trecută la Oslo: „Consolidarea capacităţilor militare ale NATO în apropierea frontierelor ruse nu contribuie la sporirea securităţii regiunii”. 

La Cold Response 2022 iau parte Suedia şi Finlanda, ţări nealiniate militar. 

Generalul francez Yvan Gouriou de la Corpul de Reacţie Rapidă din Franţa a declarat: „Cold Response ne permite să ne perfecţionăm pregătirea, să ne arătăm unitatea, dorinţa noastră de a lucra împreună în medii dure care pot fi medii pe care le cunoaştem mai la est”. Deci exerciţiul are toată relevanţa în contextul actual”, a mai adăugat el. 

Manevrele militare se vor încheia la 1 aprilie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite