BERD şi MAIB oferă 17,5 milioane de euro pentru susţinerea afacerilor mici şi mijlocii din R. Moldova

BERD şi MAIB oferă 17,5 milioane de euro pentru susţinerea afacerilor mici şi mijlocii din R. Moldova

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), clienţi ai Moldova Agroindbank, pot accesa o nouă linie de finanţare, în valoare de 17,5 milioane euro. Oportunitatea se datorează unui nou acord de finanţare semnat de MAIB şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în cadrul Liniei de creditare EU4Business-BERD.

Ştiri pe aceeaşi temă

Creditele EU4Business-BERD de la MAIB se acordă în condiţii de rată avantajoasă, cu componentă de grant şi perioadă de graţie. Întreprinderile mici şi mijlocii pot investi sumele accesate în modernizarea tehnologică, creşterea calităţii produsului final şi, respectiv, accederea pe piaţa de desfacere europeană, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Moldova Agroindbank, banii sunt destinaţi pentru a satisface cererea de creditare a clienţilor Moldova Agroindbank şi a oferi noi oportunităţi IMM-urilor, inclusiv prin creşterea competitivităţii, modernizarea tehnologică în corespundere cu standardele UE, cu cele privind sănătatea şi securitatea în muncă, precum şi pentru dezvoltarea oportunităţilor comerciale pe piaţa Uniunii Europene.

Termenul creditului este de minimum 36 de luni, iar termenul maxim nu poate depăşi 72 de luni. Acest tip de finanţare se acordă în condiţii atractive, incluzând o componentă de grant de 10 – 15% din suma creditului, care se alocă la implementarea proiectului şi care poate fi direcţionat pentru diverse scopuri. De asemenea, include o perioadă de graţie şi flexibilitate pentru diverse necesităţi de investiţii. Creditele din resursele EU4Business-BERD vor fi acordate în cadrul produselor băncii: „Credit pentru scopuri investiţionale”, „Credite investiţionale, destinate întreprinderilor micro şi mici” şi „Invest-Agro”.

Şefa BERD în Moldova, Angela Sax, a menţionat că BERD se angajează să ajute companiile să investească în producerea modernă, în special în condiţiile climatului actual dificil. În opinia sa, există beneficii clare pentru astfel de investiţii pe termen scurt şi mediu. Ea consideră că sprijinul oferit va duce la creşterea comerţului prin standarde mai ridicate şi va stimula redresarea economică în întreaga ţară.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, spune că accesul la finanţare este un element esenţial pentru ca IMM-urile să poată depăşi criza actuală şi să îşi valorifice potenţialul de creştere după pandemie. Diplomatul a remarcat că UE oferă sprijin sectorului IMM-urilor din Republica Moldova pe parcursul a mai mulţi ani, iar în prezent există aproximativ 20 de proiecte bilaterale şi regionale care ajută antreprenorii moldoveni prin acordarea de granturi, împrumuturi şi servicii de consultanţă în afaceri.

Preşedintele Moldova Agroindbank, Serghei Cebotari, a declarat că, într-o perioadă în care mediul de afaceri se confruntă cu dificultăţi provocate de pandemie şi de condiţiile climaterice nefaste, MAIB continuă să susţină antreprenorii, sprijinindu-le planurile de business. Potrivit lui, noua linie de creditare este încă o dovadă a unificării eforturilor BERD, Uniunii Europene şi Moldova Agroindbank pentru a face mai puternice IMM-urile din Republica Moldova, a creşte calitatea producerii, şi a cuceri piaţa de desfacere europeană.

MAIB a semnat cu BERD primul acord de cooperare în cadrul liniei EU4Business-BERD, obţinând acces la un împrumut de 5 milioane de euro, în aprilie 2019. În decembrie 2019 a fost încheiat al doilea acord, valoarea tranşei constituind 7,5 milioane euro. Sumele au fost integral valorificate de clienţii MAIB din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, peste 50% dintre clienţi au valorificat şi componenta de grant acordată de Uniunea Europeană în cadrul creditelor EU4Business-BERD.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările