Mişcarea Antimafie: Războiul între clanurile mafiote ia proporţii ameninţătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Clanurile mafiote din Moldova sunt angajate într-o grea confruntare, războiul între ele luând proporţii ameninţătoare, consideră liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu. Într-o conferinţă de presă la IPN, acesta a declarat că fostul angajat CNA Mihail Gofman, prin declaraţiile sale din SUA, încearcă să facă presiuni asupra lui Vlad Plahotniuc şi să schimbe mersul investigaţiei în cazul BEM sau să o oprească, pe motiv că este implicat şi el.

Sergiu Mocanu afirmă că Mihail Gofman nu este un simplu fost angajat al CNA, ci o persoană vizată în mărturiile primarului de Orhei, Ilan Şor. Este multimilionar şi este o persoană care din funcţia deţinută a putut acţiona şi vinde informaţii, în beneficiul partenerilor şi  clienţilor săi. „În acea perioadă Filat, Plahotniuc, Şor şi mulţi alţii erau cei pe care îi deservea el şi ca urmare încasa sume foarte mari de bani. La ora actuală Gofman este unul dintre bogaţii acestei ţări”, a notat Mocanu.

Liderul Animafie a menţionat că Mihail Gofman deţine informaţii relevante, însă nu vrea să le împărtăşească opiniei publice. Acesta le-ar folosi doar în calitate de şantaj asupra lui Vlad Plahotniuc şi asupra organelor de drept. Potrivit lui Mocanu, Gofman are interes să schimbe direcţia anchetei în cazul Băncii de Economii, pe motiv că şi el este implicat, iar în prezent această ancheta nu mai poate fi controlată din moment ce unii procurori nu se mai supun mafiei.

Sergiu Mocanu afirmă că prin declaraţiile sale, Mihail Gofman a spus un singur lucru, şi anume că dacă Vlad Plahotniuc nu va schimba mersul lucrurilor în cazul anchetei, el nu revine în Republica Moldova, iar dacă direcţia va fi schimbată, atunci revine, ba mai mult este gata să-i fie de folos.

În opinia liderului Antimafie, Vlad Plahotniuc nu mai poate influenţa ancheta şi deja şi îi pare rău de dosarul fostului premier Vlad Filat. Mocanu mai spune că Plahotniuc nu ştie cum să acţioneze. La fel, liderul Antimafie, care nu exclude că Gofman ar putea cere azil politic în SUA, spune că ezitarea procurorilor de a-l reţine pe acesta ar putea să-i coste, iar investigaţia furtului miliardului ar putea lua altă turnură.

La sfârşitul lunii iunie, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că schema de fraudare a sistemului bancar moldovenesc a fost pusă la cale de servicii din afara ţării, inclusiv din Federaţia Rusă, pentru a prelua controlul asupra rezervelor valutare ale Republicii Moldova, iar politicienii autohtoni aflaţi la guvernare au fost implicaţi în această schemă. Ulterior Gofman a fost citat la CNA, însă nu s-a prezentat. Luni, 11 iulie, fostul angajat CNA a susţinut o conferinţă de presă de la Washington, SUA, în cadrul căreia a spus că investigarea furtului miliardului din sistemul bancar moldovenesc trebuie să fie asistată la nivel internaţional, deoarece în Republica Moldova nu există forţe suficiente.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite