Curtea de Conturi a prezentat raportul auditului Ministerului Justiţiei. Ce nereguli au fost depistate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţiile financiare consolidate ale Ministerului Justiţiei la data de 31 decembrie 2017 nu prezintă o imagine fidelă şi veridică, prezentând denaturări semnificative, atât în cadrul aparatului central, cât şi în cadrul entităţilor din subordine, arată raportul auditului Curţii de Conturi, prezentat în şedinţa publică pe 24 iulie, transmite IPN.

În anul 2017, Ministerul Justiţiei (aparatul central şi autorităţile din subordine) a administrat în ansamblu resurse financiare publice în sumă de 627,8 mln lei, inclusiv cheltuieli 498,6 mln lei şi active nefinanciare cu valoarea de 129,2 mln lei. Misiunea de audit menţionează că aparatul central al MJ a majorat neregulamentar în anul 2017 cheltuielile efective cu suma de 6 mln lei, ca urmare a casării unui activ nefinanciar (reţeaua pentru computere).

Instituţia din subordine, Inspectoratul Naţional de Probaţiune, a clasificat şi atribuit incorect cheltuielile pentru modernizarea programelor informatice (77,1 mii lei) şi cheltuielile de montare a climatizoarelor (44,4 mii lei). De asemenea, nu au fost evaluate de către Ministerul Justiţiei şi înregistrate în evidenţa contabilă 17 imobile (construcţii) cu suprafaţa totală de peste 1462 de metri pătraţi, ceea ce a afectat prezentarea reală a situaţiei patrimoniale.

O altă autoritate din subordine, Administraţia  Naţională a Penitenciarelor, a majorat valoarea mijloacelor fixe cu peste 7 mln lei, în urma reconstrucţiei unor imobile, lucrări efectuate în perioada 2013-2016, dar reflectate în evidenţa contabilă ca investiţii capitale în curs de execuţie.

Raportul auditului Curţii de Conturi relevă că  procesul de achiziţii publice a fost afectat de un şir de neconformităţi, dar care nu au avut impact asupra raportării cheltuielilor. În acest context este menţionată nepublicarea regulamentară a anunţului de intenţie şi a planului anual de achiziţii de către aparatul central al Ministerului Justiţiei şi, respectiv, Inspectoratul Naţional de Probaţiune. De asemenea, a fost constatată planificarea incompletă a valorii estimative a unor achiziţii publice, neasigurarea depunerii la momentul semnării a cinci contracte de achiziţii de către ofertanţii câştigători a garanţiei de bună execuţie a contractului în sumă totală de peste 1 mln lei.

S-a mai constatat monitorizarea insuficientă de către Ministerul Justiţiei a procesului de construcţie şi reconstrucţie a penitenciarelor conform Planului de acţiuni al Guvernului pentru anii 2016-2018, fapt care influenţează tergiversarea executării în termen a cerinţelor privind îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie.

Deficienţele constatate de auditul public a afectat situaţiile financiare consolidate ale Ministerului Justiţiei cu suma 16,2 mln lei.

Eduard Serbenco, secretar de stat la Ministerul Justiţie, a dat asigurări că Ministerul are suficiente capacităţi pentru a remedia deficienţele constatate în raportul de audit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite