Se dă startul licitaţiei pentru centura Zalăului. Până când se depun ofertele şi ce valoare are investiţia

Se dă startul licitaţiei pentru centura Zalăului. Până când se depun ofertele şi ce valoare are investiţia

Primul tronson al centurii a fost finalizat acum aproape un deceniu FOTO Andreea Vilcovschi

În urmă cu câteva zile, imediat ce Asociaţia Pro Infrastructură făcea public faptul că licitaţia pentru o porţiune din centura Zalău a fost demarată fără a exista şi proiectul tehnic, motiv pentru care niciun investitor serios nu s-a implicat, conducerea Primăriei Zalău a trimis o scrisoare deschisă ministrului Transporturilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a reacţionat pe pagina sa de Facebook după ce conducerea Primăriei Zalău i-a transmis o scrisoare deschisă în care îi cere să ia măsuri pentru ca lucrările la şoseaua ocolitoare a municipiului să înceapă în primăvara lui 2020.

Bode susţine că scrisoarea reprezintă "poveşti cu iz electoral" şi precizează că documentaţia pentru cel mai important obiectiv de infrastructură al Zalăului a fost validată de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice.

"Pentru cei care scriu poveşti cu iz electoral, iar aici fac referire directă la reprezentanţii Primăriei Zalău, documentaţia pentru cel mai important obiectiv de infrastructură - Centura Municipiului Zalău - a fost validată de către ANAP!
Scurt istoric al proiectului, asta aşa, ca să ştie şi cei care fac scrisori deschise... spre populism ieftin:

* În mai 2019 conducerea C.N.A.I.R.–S.A., printr-o decizie greşită (ca multe altele) a fostei conduceri sub oblăduirea “marelui gropar în drumuri” Narcis Neaga, a hotărât lansarea procedurii de licitaţie publică ”Proiectare şi execuţie Varianta de Ocolire a Municipiului Zalău, între DN 1F, de la km 79+625 – DJ 191C” fără a ţine cont că în cadrul propriei unităţi teritoriale, respectiv Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj exista un contract în derulare pentru realizarea SF + PT aferent acestui obiectiv de investiţii.

* În iulie 2019, procedura demarată a fost suspendată deoarece interfera cu activitatea desfăşurată în cadrul contractului aflat în derulare la nivelul D.R.D.P. Cluj.

* În octombrie 2019, procedura a fost desuspendată ca urmare a rezolvării problemei mai sus menţionate şi pentru a răspunde clarificărilor venite din partea operatorilor economici-posibili ofertanţi şi stabilindu-se un nou termen limită de depunere a ofertelor, respectiv 29.10.2019.

* După anunţarea acestui termen, ofertanţii au solicitat o extindere a perioadei de depunere a ofertelor până în luna noiembrie 2019.

* La data limită de depunere a ofertelor, a fost înregistrată în SICAP o singură ofertă, ofertă incompletă ce a fost declarată inadmisibilă, fapt ce a condus la anularea procedurii de licitaţie.

* În 29 noiembrie 2019, a fost retransmisă documentaţia la A.N.A.P. , iar în data de 13 decembrie 2019, ANAP-ul respinge documentaţia.

* În 18 decembrie 2019 a fost retransmisă documentaţia refăcută conform recomandărilor ANAP", menţionează ministrul.

Acesta mai spune că în cursul zilei de marţi, 24 decembrie, a fost validat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SICAP) Anunţul de participare pentru reluarea procedurii de achiziţie publică "Proiectare şi execuţie Varianta de ocolire a municipiului Zalău între DN 1F KM 79+625 - DJ 191C".

"Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru constructţa Variantei de ocolire a municipiului Zalău între DN 1F, km 79+625 şi DJ 191C, în lungime de 5,535 km, care include şi proiectarea şi execuţia a 5 viaducte şi 2 poduri, precum şi a intersecţiilor giratorii cu DN1F şi cu DJ 191C", subliniază Lucian Bode.

Potrivit acestuia, contractul are o valoare de 188.349.210,81 lei fără TVA, durata contractului fiind de 90 luni, din care 6 luni perioada de proiectare, 24 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie a acestora. "Durata contractului de lucrări poate varia în funcţie de perioada de garanţie ofertată de operatorul economic desemnat câştigător", explică ministrul. Data limită de depunere a ofertelor este 14 februarie 2020.

Citiţi şi:

Cum a reacţionat Primăria la problemele semnalate de un ONG în proiectul centurii Zalăului. „Aprecierile sunt mai puţin interesante pentru comunitatea noastră“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: