„Ion Taie şi Spânzură“, prim-secretarul supărat care a condus Sălajul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul sălăjean Gyorfi Deak Gyorgy scrie în cartea sa, „Curiozităţi sălăjene“, despre toanele unui prim-secretar de partid, care a desfiinţat expoziţia de paleontologie a Grădinii Botanice din Jibou. „Adevărul de Seară“ Zalău continuă serialul despre poveştile inedite sau mai puţin cunoscute din istoria Sălajului. Serialul a început luni şi se încheie astăzi.

La începutul anilor '80, profesorul Vasile Fati, regretatul director al Centrului de cercetări biologice din Jibou, ar fi dorit să-i poarte pe elevi şi pe vizitatori într-o sugestivă călătorie în timp, printre erele geologice din trecutul planetei. Conform celor scrise de Gyorfi Deak Gyorfi Deak în „Curiozităţi sălăjene“, expoziţia de profil a fost amenajată cu multă pricepere şi migală în pivniţele castelului Wesselényi, unde a fost construită şi o peşteră artificială, plină cu fosile de animale şi cu pereţii împodobiţi cu picturi rupestre.


Tigrul şi prim-secretarul


 „Din păcate, în vremea aceea prim-secretarul de partid pe judeţ a fost Ion Traian Ştefănescu, un om deosebit de capabil, însă groaznic de supărat pe lume. Se considera «exilat» în Sălaj şi, prin urmare, zice lumea, şi-a vărsat furia pe localnici. ITS sau «Ioan Taie şi Spânzură» (cum era şi mai este numit pe la noi) a ordonat ca  expoziţia de paleontologie din Jibou să fie demontată”, spune scriitorul din Jibou.
Din expoziţia din beciurile castelului lui Wesselényi nu a mai rămas decât statuia de gips a unei feline, un  Machairodus, care a trăit în cuaternarul mijlociu, considerat de savanţi drept strămoşul leilor şi tigrilor din zilele noastre.
După revoluţie, statuia teribilului animal, ai cărui incisivi ajungeau şi la 30 de centimetri, a fost amplasată în curtea Grădinii Botanice din Jibou, să ne aducă aminte, după cum scrie Gyorfi Deak, „despre grozăviile întâmplate într-o vreme când unora li s-a părut că au dus-o bine“.

 Cine a fost Ioan Traian Ştefănescu?


Fostul prim-secretar comunist  de Sălaj era bun prieten cu Nicu Ceauşescu, fiul lui Nicolae Ceuşescu şi fusese trimis la Zalău, deoarece dictatorul considerase că-i mai bine să-i separe. De numele celui poreclit „Ion Taie şi Spânzură“  se leagă un episod care a fost foarte puţin semnalat în cărţile de istorie. La mijlocul anilor ‘80, când Ioan Traian Ştefănescu „tăia şi spânzura“ în Sălaj, PCR a obţinut 100 la sută la alegerile pentru Marea Adunare Naţională, o performanţă care nu mai fusese atinsă în alte judeţe. Ulterior, Nicu şi-a rugat mama să intervină şi, în cele din urmă, în 1985,  ITS a fost transferat într-un post similar la Craiova, unde l-a surprins Revoluţia.

Citeşte şi Hoţi de organe şi stafii autostopiste

John Smith, de la Guruslău, la râul York

Peştera de la Cuciulat, unicat în Europa

Sălajul a avut prima grădină botanică din ţară

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite