Donaţie valoroasă pentru Casa Memorială „Iuliu Maniu“. Un obiect al marelui om politic s-a întors acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dulapul a fost salvat după arestarea lui Maniu FOTO iuliumaniu.com
Dulapul a fost salvat după arestarea lui Maniu FOTO iuliumaniu.com

După arestarea marelui om politic, în 1947, sora acestuia a decis să doneze diverse obiecte ce i-au aparţinut lui Maniu, pentru a le salva de furia comuniştilor.

Zilele trecute, colecţia de obiecte ce au aparţinut cândva familiei marelui om politic Iuliu Maniu şi care pot fi admirate în Casa Memorială de la Bădăcin s-a îmbogăţit cu un nou exponat.

Este vorba despre un dulap pe care sora Cecilia, sora Sfinxului de la Bădăcin, l-a donat dirijorului Marius Cuteanu, după arestarea liderului politic, potrivit unei informări postate pe site-ul Casei Memoriale "Iuliu Maniu". Piesa de mobilier a fost donat familiei Cuteanu pentru "a salva de furia comunistă obiecte nevinovate care aminteau de existenţa unui Sfinx de Bădăcin. Marius Cuteanu a păstrat acest dulap în casa personală din Cluj-Napoca, iar ginerele regretatului dirijor Marius Cuteanu a onorat dorinţa profesorului ca acest dulap să ajungă la Bădăcin. În decursul lunii ianuarie, parohul Cristian Borz a adus obiectul de mobilier de la Cluj", arată sursa citată.

"A existat o perioadă în care am adunat obiecte care i-au aparţinut lui Iuliu Maniu sau care se aflau în casa de la Bădăcin şi ne bucurăm să vedem că există în continuare interes în a restitui obiecte ce au aparţinut familie Maniu. Este o bucurie să reîntregim colecţia de obiecte de mobilier şi nu numai, amintind de prezenţa unei personalităţi a judeţului şi a ţării întregi. Mulţumesc pe această cale familiei dirijorului Marius Cuteanu care s-a îngrijit de acest dulap, l-a păstrat în condiţii optime, astfel încât azi el să poată fi expus în muzeul amenajat în Casa lui Iuliu Maniu”, a spus preotul Borz, cel care are grijă de Casa Memorială. Acesta a precizat că dulapul a fost amplasat într-una dintre camerele nepoţilor lui Maniu.

Sălăjeanul Marius Cuteanu a păstrat o strânsă legătură cu judeţul de provenienţă, inclusiv prin faptul de a fi organizat primul cor cu orchestră al Bisericii Greco-Catolice din Şimleu Silvaniei, după ce în anul 1942 este trimis la Şimleu Silvaniei de către Emil Haţieganu, unul dintre miniştri guvernelor Maniu, conform site-ului amintit.

Restaurat din donaţii

Casa de la Bădăcin a fost restaurată în urma unei ample campanii publice derulate în ultimii aproape cinci ani, în urma căreia s-au strâns peste 250.000 de euro. Monumentului istoric a fost inaugurat în 12 octombrie 2019, vizitarea lui fiind gratuită.

Construit în 1879 de către Ioan Maniu, tatăl lui Iuliu Maniu, monumentul din Dealul Ţarinii a fost transformat, după arestarea marelui om politic, în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În tot acest timp, clădirea a fost prost întreţinută. Fiind construită din materiale tradiţionale – lemn, cărămidă şi parţial din cărămidă nearsă, procesul de deteriorare a fost extrem de rapid. Monumentul istoric a intrat în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice Oradea în 2016.
Iuliu Maniu a fost unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din istoria României, membru de onoare al Academiei Române din 1919. Supranumit Sfinxul de la Bădăcin, a luptat pentru drepturile românilor din Transilvania şi a avut un rol determinant în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. După Al Doilea Război Mondial, a devenit simbolul rezistenţei anticomuniste.

Citiţi şi:

Proiectul inedit de promovare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”. Ce obiecte ale Sfinxului de la Bădăcin sunt recreate 3D

FOTO Gală pentru salvarea Casei lui Iuliu Maniu. Directorul INP: „Patrimoniul este al tuturor şi grija nu trebuie lăsată doar în sarcina autorităţilor“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite